Uwielbiam tarty, szczególnie wytrawne na kruchym cieście. Tym razem nadzienie zrobione jest z wędzonego łososia, krewetek i szpinaku podsmażonego z cebulką i czosnkiem. A wszystko zanurzone w masie śmietanowo jajecznej z dodatkiem serka mascarpone.
Doskonale sprawdza się jako danie obiadowe lub na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Tarta z łososiem i krewetkami
8 porcji
Składniki
Spód na tartę
25 dag mąki pszennej,
12,5 dag masła lub margaryny,
1 jajko,
sól do smaku
Nadzienie
20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego,
½ cebuli,
ząbek czosnku,
3-4 plastry wędzonego łososia,
10 dużych krewetek,
3 jajka,
200 g kwaśnej śmietany 18%,
200 g serka mascarpone,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
2 łyżki oliwy.
Przygotowanie
Kruche ciasto na tartę
Mąkę drobno posiekać z masłem. Dodać jajko, 3 łyżki wody i szczyptę soli. Szybko wyrobić ścisłe, błyszczące ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.
Przygotować formę na tartę o średnicy 28 cm. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami foli i przenieść do formy posmarowanej masłem. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Dno podziurkować widelcem.
Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto osłonic folią aluminiową, na spód wysypać np. suchą fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Następnie ściągnąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Świeży szpinak przebrać, odciąć ogonki, umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok 5 min. Pod koniec dodać sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. W przypadku szpinaku mrożonego dobrze go odparować.
Krewetki rozmrozić, przelać na sitku zimną wodą, jeśli trzeba obrać ze skorupek.
Łososia pokroić w paski.
Jajka, śmietanę i serek mascarpone razem ze szczyptą soli, pieprzem i gałką muszkatołową ubić trzepaczką. Masę wylać na przestudzone ciasto. Ułożyć na niej lekko wciskając szpinak, krewetki i kawałki łososia.
Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
Wskazówki
Do nadzienia można wykorzystać wędzone brzuszki łososia.
Karolina napisał
Masa śmietanowa jest dosyć rzadka. Czy tak ma być i zetnie się w trakcie pieczenia? Zastanawiam się, czy nie zagęścić jej mąką.
Gosia napisał
Zetnie się w piekarniku. Nie dodawałabym mąki