• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kanapki

Ciabatta zapiekana z serem pleśniowym

Ciabatta z serem pleśniowym

Deska serów to jedna z moich ulubionych przekąsek na wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Do tego winogrona, orzechy, żurawina, pieczywo i obowiązkowo lampka wina.

A gdyby tak deskę zastąpić ciabattą?

Ciabatta zapiekana z serem pleśniowym

1 porcja

Ciabatta zapiekana z serem pleśniowym

Składniki

1 bułka ciabatta,
4 cienkie plasterki sera typu Camembert,
4 cienkie plasterki sera z niebieską pleśnią,
6 – 7 białych winogron,
3 – 4 łuskane orzechy włoskie,
2 łyżeczki dżemu z czerwonej borówki lub z żurawiny,
oliwa.

Przygotowanie

Bułkę przekroić na pół. Każdą połówkę skropić delikatnie oliwą. Na jednej części ułożyć plasterki sera Camembert, na drugiej sera z niebieską pleśnią.

Winogrona umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na zapiekankach. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie.

Bułki zapiekać w nagrzanym do 180oC piekarniku z termoobiegiem ok. 5 min.

Przed podaniem udekorować żurawiną lub czerwoną borówką.

 

Wskazówki

Ciabattę można zastąpić dowolnym pieczywem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Marzena says

    13 maja 2016 at 18:38

    Pyszności, porywam kromeczkę 🙂

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij