Deska serów to jedna z moich ulubionych przekąsek na wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Do tego winogrona, orzechy, żurawina, pieczywo i obowiązkowo lampka wina.
A gdyby tak deskę zastąpić ciabattą?
Ciabatta zapiekana z serem pleśniowym
1 porcja
Składniki
1 bułka ciabatta,
4 cienkie plasterki sera typu Camembert,
4 cienkie plasterki sera z niebieską pleśnią,
6 – 7 białych winogron,
3 – 4 łuskane orzechy włoskie,
2 łyżeczki dżemu z czerwonej borówki lub z żurawiny,
oliwa.
Przygotowanie
Bułkę przekroić na pół. Każdą połówkę skropić delikatnie oliwą. Na jednej części ułożyć plasterki sera Camembert, na drugiej sera z niebieską pleśnią.
Winogrona umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, ułożyć na zapiekankach. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie.
Bułki zapiekać w nagrzanym do 180oC piekarniku z termoobiegiem ok. 5 min.
Przed podaniem udekorować żurawiną lub czerwoną borówką.
Wskazówki
Ciabattę można zastąpić dowolnym pieczywem.
Marzena napisał
Pyszności, porywam kromeczkę 🙂