• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

desery

Placuszki waflowe z truskawkami

Placuszki waflowe z truskawkami i bitą śmietaną

Elegancki deser, w którym delikatne placuszki z waflowego ciasta przełożone są bitą śmietaną i truskawkami. Wygląda bardzo efektownie, smakuje rewelacyjnie i nie jest trudny do wykonania.

Placuszki waflowe z truskawkami

4 porcje

Placuszki waflowe z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki

50 dag świeżych truskawek,
2 łyżeczki cukru,
kilka listków mięty do dekoracji

Wafle

8 dag masła,
14 dag cukru,
½ szklanki mąki,
3 białka,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
szczypta soli

Bita śmietana

500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i cukier wanilinowy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.

Blachy  nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką w odstępach 10 cm formować cieniutkie krążki (placki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 5-8 min aż będą złotobrązowe. Następnie zdjąć je z blachy i rozłożyć do wystygnięcia.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder.

Truskawki opłukać, osączyć i oczyścić z szypułek. Połowę truskawek zmiksować blenderem z dwoma łyżeczkami cukru, resztę pokroić na mniejsze kawałki.

Na talerzach układać na przemian wafle, bitą śmietanę, pokrojone truskawki (2 – 3 warstwy). Udekorować listkami mięty i sosem truskawkowym.

Wskazówki

Zamiast truskawek można wykorzystać maliny lub jagody.

Żółtka, które nam pozostaną można wykorzystać do przygotowania spodu sernika z brzoskwiniami

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸 #relaks #W Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸
#relaks  #Wisła #rzekawisła #polskajestpiekna #natura
Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista #s Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista
#salamandra #jaszczurka #przyroda #natura #almbachklamm #wąwóz #bawaria #alpy #niemcy #salamandraplamista #jaszczurognisty
Jezioro Królewskie – Königssee #königssee #j Jezioro Królewskie – Königssee

#königssee #jeziorokrólewskie #bawaria #alpy #przystań #schönauamkönigssee
Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jedn Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jednej z najstarszych fortyfikacji w Europie Środkowej

#ehrenberg #ehrenbergcastle #zamek #fortyfikacja #średniowiecze #austria #tyrol #reutte #alpy #góry #podróż
Najdłuższy most wiszący w stylu tybetańskim 🫣nam zabrakło odwagi aby się nim przejść 🫢może następnym razem 🤔

#highline179 #ehrenberg #austria #alpy #mostwiszący #góry
Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie

#hohenschwangau #hohenschwangaucastle #bawaria #podróże #wświeciebaśni #kolorowyzamek #ludwikII

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Grzyby w sosie pomidorowym
  • Cukiniowe tagliatelle z kurczakiem
  • Barszcz wigilijny
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Copyright 2025 Stary Zeszyt