Ulubione ciasto mojej drugiej połówki. Brzoskwinie, wiórki kokosowe i żurawina zamiast rodzynek, bo nie wszyscy w mojej rodzinie je lubią. Doskonała propozycja na specjalne okazje jak i dodatek do popołudniowej kawy na co dzień.
Sernik z brzoskwiniami
Składniki
puszka brzoskwiń lub 4-5 świeżych brzoskwiń,
20 dag żurawiny
Spód ciasta
2 szklanki mąki,
½ szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
½ kostki masła lub margaryny,
3 łyżki śmietany,
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
50 dag sera (mielonego),
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa
20 dag wiórków kokosowych,
½ kostki masła lub margaryny,
½ szklanki cukru
Przygotowanie
Przygotować spód ciasta
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto i rozłożyć je w dużej formie. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście, posypać żurawiną.
Przygotować masę serową
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać ser, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę rozłożyć na owocach.
Przygotować masę kokosową
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dalej ucierając dodać wiórki kokosowe. Masę kokosową rozłożyć równomiernie na warstwie masy serowej i delikatnie ugnieść.
Piec 60 min w temperaturze 200oC. Po 20 min cisto przykryć folią aluminiową, aby nie spalił się wierzch.
Wskazówki
Świeże brzoskwinie należy sparzyć i obrać ze skórki.
Żurawinę można zastąpić rodzynkami.
Białka, które nam pozostaną można wykorzystać do przygotowania placuszków waflowych
Comments