
Świeży szpinak, ziemniaki i filety z mintaja lub morszczuka to składniki pysznej zapiekanki. Jej smak podkreśla dodatek czosnku, cebuli i sera żółtego.
Zapiekanka rybna ze szpinakiem
4 - 6 porcji

Składniki
80 dag ziemniaków,
25 dag świeżego szpinaku,
15 dag sera żółtego,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
50 dag filetów rybnych (morszczuk, mintaj),
1 szklanka śmietanki 18%,
2 jajka,
szczypta gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki suszonego oregano,
sól, pieprz do smaku,
sok z cytryny,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy.
Przygotowanie
Filety rybne opłukać, osuszyć lekko posolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na 15 min.
Szpinak oczyścić, odciąć ogonki, opłukać.
Cebulę obrać. Posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać szpinak. Smażyć ok 5 min. Dodać przyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do ziemniaków dodać podsmażony szpinak oraz 2/3 sera. Doprawić solą, pieprzem oraz suszonym oregano i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć na niej filety rybne i przykryć resztą masy.
Śmietankę wymieszać z jajkami, posolić, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, zalać potrawę i posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnia nagrzanego do 190oC. Piec 40-50 min.
Comments