• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Udka kurczaka po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Udka z kurczaka z pomidorami, czarnymi oliwkami i kolorową papryką, pachnące ziołami prowansalskimi to danie, które pasuje na codzienny obiad lub wystawną kolację przy lampce wina.

Danie, które o każdej porze roku wprawia w dobry humor. Kolorowe i pachnące kojarzy się ze słońcem, latem oraz wakacjami.

Udka kurczaka po prowansalsku

Udka kurczaka po prowansalsku

Udka kurczaka z papryką i ziołami prowansalskimi

Składniki

4 udka kurczaka,
2 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
2 pomidory,
3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona),
1 szklanka różowego wytrawnego wina,
4 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
1 łyżka gotowej mieszanki ziół prowansalskich,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz.

Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.

Udka kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym (każde udko można przeciąć w stawie na dwie części), zrumienić na rozgrzanej na patelni oliwie i przełożyć na talerz. Cebulę zrumienić na oliwie pozostałej po smażeniu udek, dodać czosnek, chwilę smażyć razem.

Dodać udka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, wlać wino i dusić około 15 minut. Włożyć pomidory, paprykę i dusić jeszcze 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czarne oliwki.

Udka podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij