Co zrobić po udanym grzybobraniu?
Jeść, suszyć, mrozić, marynować w occie. Można też z zebranych grzybów przygotować pyszny słodko-kwaśny sos do słoików na zimę z dodatkiem koncentratu pomidorowego i cebuli.
Przepis na ten sos dostałam kilka lat temu od koleżanki. Zrobione w ten sposób przetwory z grzybów zimą stanowią smaczną bazę do przygotowania zapiekanek z makaronu lub ziemniaków. Wystarczy tylko na patelni podsmażyć kiełbasę, dodać sos, posiekany świeży rozmaryn lub tymianek, wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem, zapiec i obiad lub kolacja gotowe.
Grzyby w sosie pomidorowym
proporcje na 3 - 4 średniej wielkości słoiki
Składniki
1/2 durszlaka obgotowanych z solą grzybów (około 70 dag po ugotowaniu – kozaki, prawdziwki, podgrzybki, maślaki lub pieczarki),
1/2 kg cebuli,
1/3 szklanki octu,
3/4 szklanki gorącej wody,
7 ziaren pieprzu,
7 ziaren ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
7 łyżek koncentratu pomidorowego,
7 łyżek cukru,
2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki oleju.
Przygotowanie
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać cukier, ocet, wodę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusić razem przez 3 minuty. Dodać obgotowane wcześniej grzyby, dusić przez kolejne 10 minut.
Gorący sos wkładać do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwrócić do góry nogami i poczekać aż ostygną.
Wskazówki
Jak przygotować grzyby?
Grzyby oczyścić z piasku, odciąć trzony, starannie opłukać. Drobne pozostawić całe, większe podzielić na części. Wrzucić do wrzącej wody, dodać sól. Grzyby gotować przez 20 minut. Odcedzić na durszlaku.
Comments