Zielony, biały i czerwony to kolory włoskiej sałatki Caprese nawiązującej do kolorów włoskiej flagi. Tradycyjnie to naprzemiennie poukładane plasterki pomidorów oraz mozzarelli, udekorowane listkami zielonej bazylii i skropione oliwą.
Obecnie można spotkać wersje z pieczonymi burakami, cukinią, awokado. Czy to jeszcze jest Caprese? Nie wiem. Wszystkie te sałatki mają jedną wspólną cechę, składniki są w trzech charakterystycznych kolorach.
Moja wersja to połączenie tradycji kuchni polskiej, czyli dżemu z czerwonych borówek i gruszek, ze składnikami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej. Pikantna rukola, słodkie figi i neutralna w smaku mozzarella idealnie komponują się ze słodko kwaśnym smakiem domowego dżemu.
Można również użyć „kupnego” dżemu żurawinowego.
Sałatka „Caprese” z figami i mozzarellą
dla 2 osób
Składniki
1 garść listków rukoli,
2-3 świeże figi,
1 kulka mozzarelli (125 g),
dżem z czerwonych borówek lub żurawiny.
Przygotowanie
Listki rukoli dokładnie umyć. Figi umyć, pokroić na plasterki. Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć rukolę oraz figi na przemian z serem. Udekorować kilkoma łyżkami dżemu z czerwonych borówek lub z żurawiny.
Jaglusia napisał
Pięknie to wygląda. 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/