Grillowane plasterki jabłek w marynacie imbirowej z serem brie, pachnące tymiankiem. Do tego obowiązkowo domowej roboty dżem z czerwonej borówki lub żurawiny. Rozgrzewająca, pełna zdrowia nietypowa propozycja deseru na jesień i zimę.
Imbirowe jabłka z serem brie idealnie sprawdzą się też na śniadanie lub kolację we dwoje.
Imbirowe jabłka z serem brie
4 porcje
Składniki
3 duże jabłka,
20 dag sera brie,
kilka łyżek dżemu z czerwonych borówek lub żurawiny,
1 łyżeczka suszonego tymianku.
Marynata
3 – 4 cm świeżego imbiru,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oliwy,
sól do smaku.
Przygotowanie
Imbir obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą i solą. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plastry grubości 2 cm.
Rozgrzać patelnię grillową. Kawałki jabłek wymieszać z marynatą i układać na grillu. Piec przez około 3 minuty. Po tym czasie odwrócić i obłożyć kawałkami sera i posypać tymiankiem. Grillować jeszcze około 4 minuty aż ser zacznie się rozpuszczać. Podawać z dżemem z czerwonej borówki lub żurawiny.
Comments