Ciasteczka owsiane z suszoną żurawiną, kawałkami gorzkiej czekolady, migdałami i orzechami włoskimi z kokosową nutą. Idealne do popołudniowej kawy lub jako przekąska na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Z tej porcji wychodzi około 25 sztuk.
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki
Na ciasto
1 kostka margaryny,
2 jajka,
1 mały cukier wanilinowy (16 g),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kubek* mąki,
1 kubek płatków owsianych,
1/2 kubka wiórków kokosowych,
3/4 kubka cukru,
płaska łyżeczka soli.
Dodatki
10 dag gorzkiej czekolady,
5 dag suszonej żurawiny,
2 łyżki płatków migdałowych,
2 łyżki orzechów włoskich.
Przygotowanie
Czekoladę oraz orzechy grubo posiekać.
W misce wymieszać sypkie składniki ciasta, dodać posiekaną margarynę i jajka, szybko zagnieść. Pod koniec dołożyć wszystkie dodatki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować 3 – 4 cm kulki i układać na blasze w 5 – 6 centymetrowych odstępach lekko spłaszczając.
Piec około 12-15 min w temperaturze 180oC. Od papieru odklejać lekko przestudzone, do pojemnika wkładać ostudzone, inaczej mogą się pokruszyć.
Wskazówki
*Kubek o pojemności 300 ml
Comments