Przepis na łatwe do przygotowania ciasto na pizzę z mąki pełnoziarnistej, które może być alternatywą dla tradycyjnego ciasta ze zwykłej białej mąki. Moim zdaniem jest tak samo smaczne, a dużo zdrowsze, bogate w błonnik, minerały i witaminy. Dodatkowo dba o smukłą sylwetkę.
Do tego ciasta proponuję sos ze zmiksowanych pomidorów i suszonych śliwek.
Pełnoziarniste ciasto na pizzę
2 pizze średniej wielkości
Składniki
1,5 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej,
0,5 szklanki mąki pszennej (zwykłej),
3/4 szklanki wody,
25 g świeżych drożdży (1/4 kostki),
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie.
Obie mąki przesiać do miski aby je napowietrzyć. To co zostanie w sitku po przesianiu mąki pełnoziarnistej wrzucić do miski, ponieważ w tych łupinkach też są cenne składniki i błonnik. Dodać sól. Zrobić wgłębienie i wlać wodę z drożdżami. Wymieszać łyżką.
Połączone składniki przełożyć na stolnicę i zagnieść ręcznie elastyczne, gładkie ciasto. Do wyrobienia ciasta można użyć miksera planetarnego.
Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę aż wyrośnie.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część chwilę zagniatać, a potem rozwałkować cienko na grubość 3-4 mm na stolnicy oprószonej mąką, przełożyć do blaszki na pizzę tak aby zachodziło na krawędzie.
Wyłożyć warstwę sosu pomidorowego i ulubione składniki, odczekać 10 minut aż podrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 minut.
Wskazówki
Można zrezygnować ze zwykłej mąki i w całości zastąpić ją mąką pełnoziarnistą. Ciasto jednak będzie mniej puszyste.
[…] Błyskawiczny sos do pizzy z pomidorów i suszonych śliwek. Charakteru dodaje mu czosnek, oregano i ocet balsamiczny. Idealnie komponuje się z pełnoziarnistym ciastem na pizzę. […]