Pieczona pierś z indyka pachnąca cytryną i rozmarynem doskonale pasuje na kanapki. Przygotowana w rękawie do pieczenia będzie wilgotna, a dodany do marynaty sok z cytryny spowoduje, że mięso będzie miękkie. Taka domowa wędlina zawiera bardzo mało tłuszczu a dużo białka, jest niskokaloryczna i delikatna, idealna także dla osób dbających o linię.
Z liściem sałaty, dowolnymi kiełkami i pełnoziarnistą bułką doskonała na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy lub szkoły.
Pieczona pierś z indyka z rozmarynem
Składniki
1 kg piersi z indyka
Marynata
skórka z 1 cytryny,
sok z połowy cytryny,
2 łyżeczki rozmarynu,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie
Cytrynę dobrze umyć i potem sparzyć. Zetrzeć skórkę na drobnych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Pierś z indyka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, przełożyć do naczynia, posmarować przygotowaną marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc.
Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 1 godzinę. Przed pokrojeniem odczekać minimum 15 minut aby ze środka nie wyciekły soki.
[…] Zastępuje ona z powodzeniem masło. Do tego obowiązkowo zielona sałata i delikatne mięso z pieczonego indyka. Smak sandwicza zaostrza czerwona […]