• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

domowe wędliny

Pieczona pierś z indyka z rozmarynem

Pieczona pierś z indyka z rozmarynem

Pieczona pierś z indyka pachnąca cytryną i rozmarynem doskonale pasuje na kanapki. Przygotowana w rękawie do pieczenia będzie wilgotna, a dodany do marynaty sok z cytryny spowoduje, że mięso będzie miękkie. Taka domowa wędlina zawiera bardzo mało tłuszczu a dużo białka, jest niskokaloryczna i delikatna, idealna także dla osób dbających o linię.

Z liściem sałaty, dowolnymi kiełkami i pełnoziarnistą bułką doskonała na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy lub szkoły.

Kanapka z pieczonym indykiem

Kanapka z pieczonym indykiem

Pieczona pierś z indyka z rozmarynem

Składniki

1 kg piersi z indyka

Marynata
skórka z 1 cytryny,
sok z połowy cytryny,
2 łyżeczki rozmarynu,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie

Cytrynę dobrze umyć i potem sparzyć. Zetrzeć skórkę na drobnych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Pierś z indyka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, przełożyć do naczynia, posmarować przygotowaną marynatą, przykryć  i odstawić do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc.

Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 1 godzinę. Przed pokrojeniem odczekać minimum 15 minut aby ze środka nie wyciekły soki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Trackbacks

  1. Trójkąciki z pieczonym indykiem i selerem pisze:
    28 stycznia 2017 o 09:32

    […] Zastępuje ona z powodzeniem masło. Do tego obowiązkowo zielona sałata i delikatne mięso z pieczonego indyka. Smak sandwicza zaostrza czerwona […]

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią
  • Kotlety jajeczne
  • Łosoś z fasolką szparagową
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami
  • Kotleciki z kaszy jaglanej i groszku

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij