• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

domowe wędliny

Pieczona pierś z indyka z rozmarynem

Pieczona pierś z indyka z rozmarynem

Pieczona pierś z indyka pachnąca cytryną i rozmarynem doskonale pasuje na kanapki. Przygotowana w rękawie do pieczenia będzie wilgotna, a dodany do marynaty sok z cytryny spowoduje, że mięso będzie miękkie. Taka domowa wędlina zawiera bardzo mało tłuszczu a dużo białka, jest niskokaloryczna i delikatna, idealna także dla osób dbających o linię.

Z liściem sałaty, dowolnymi kiełkami i pełnoziarnistą bułką doskonała na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy lub szkoły.

Kanapka z pieczonym indykiem

Kanapka z pieczonym indykiem

Pieczona pierś z indyka z rozmarynem

Składniki

1 kg piersi z indyka

Marynata
skórka z 1 cytryny,
sok z połowy cytryny,
2 łyżeczki rozmarynu,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie

Cytrynę dobrze umyć i potem sparzyć. Zetrzeć skórkę na drobnych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Pierś z indyka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, przełożyć do naczynia, posmarować przygotowaną marynatą, przykryć  i odstawić do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc.

Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 1 godzinę. Przed pokrojeniem odczekać minimum 15 minut aby ze środka nie wyciekły soki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Trackbacks

  1. Trójkąciki z pieczonym indykiem i selerem pisze:
    28 stycznia 2017 o 09:32

    […] Zastępuje ona z powodzeniem masło. Do tego obowiązkowo zielona sałata i delikatne mięso z pieczonego indyka. Smak sandwicza zaostrza czerwona […]

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij