• śniadania / kolacje
    • kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
  • obiady
    • drób
      • kurczak
      • indyk
      • kaczka
    • z mąki
    • z kaszy
    • zapiekanki
    • pizza
    • tarta
    • zupy
    • dodatki
  • sałatki / surówki
    • sałatka
      • z kurczakiem
      • z makaronem
    • surówka
  • ciasta/desery
    • desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kaczka

Udka kaczki duszone z owocami

Udka kaczki duszone z owocami

Udka kaczki powoli duszone w towarzystwie jabłek, suszonych śliwek i białego wina to zestaw, który można podać na rodzinne przyjęcie, niedzielny obiad lub uroczystą kolację we dwoje. Owoce, miód i goździki bardzo dobrze komponują się z czerwonym mięsem udek, dodając mu słodyczy oraz lekko korzennego smaku.

Doskonałymi dodatkami do tego dania będą kopytka, kluski śląskie i różnego rodzaju kasze, a także buraczki lub duszona czerwona kapusta.

Udka kaczki duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

Udka kaczki duszone z jabłkami i suszonymi śliwkami

 

Udka kaczki duszone z owocami

4 porcje

Składniki

4 udka z kaczki,
10 goździków,
2 łyżki miodu,
2 łyżki majeranku,
3-4 kwaśne jabłka,
15 dag suszonych śliwek,
1 szklanka wytrawnego białego wina,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Goździki rozdrobnić w moździerzu. Udka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem i goździkami. Posmarować równomiernie miodem, posypać majerankiem i odstawić na minimum 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć z dwóch stron zamarynowane mięso,przez około 2 minuty z każdej strony zaczynając od tej ze skórą. Należy uważać, żeby się ładnie zrumieniło a nie przypaliło, ponieważ miód szybko się karmelizuje. Udka odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy pokrojone jabłka i śliwki, smażymy przez 2-3 minuty mieszając.

Do owoców wsypujemy około 1/4 łyżeczki soli, dodajemy podsmażone mięso, podlewamy winem, przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, ewentualnie podlewamy gorącą wodą gdyby sos za mocno wyparował i był za gęsty.

Wskazówki

Jeśli miód jest mało płynny można go przez chwilę pogrzać w kuchence mikrofalowej.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

  • Obiad nad morzem? 🤔 Obowiązkowo rybka 🐟
#obiad #ryba #dorsz #burger #frytki
  • Między Ustką a Wickiem 😁
#aktywnie #nordicwalking #plaża #morze #morzebałtyckie #sea #balticsea #wycieczka #ustka
  • Zdecydowanie dzisiaj było czuć wiosnę 😁
#spacer #wycieczka #słowińskiparknarodowy #las #drzewo #przyroda #kluki #nadmorzem #natura
  • Widok z Góry Szwedów i Latarnia Szwedów na Helu
#spacer #niedziela #morze #morzebałtyckie #sea #balticsea #wycieczka #plaża #natura #góra
  • Dzień dobry wszystkim z początku albo jak kto woli z końca Polski 😁
#weekend #niedziela #balticsea #sea #spacer #wycieczka #aktywnie #foto #polska #hel #plaża #półwysep

Obsewuj mnie!

O blogu

No cóż ....
Stary zeszyt z przepisami mojej babci powoli się rozpada, a litery coraz bardziej blakną.
Trzeba założyć nowy ...
Czyli krótko pisząc jest to blog ze starymi przepisami z rodzinnego zeszytu i nie tylko...

  • Facebook
  • Instagram
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
myTaste.pl

Najnowsze przepisy

  • Pasta z awokado i twarogu
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Pasta z kurczakiem i pieczoną papryką
  • Owoce pod kokosową pierzynką
  • Kurczak curry z jabłkami
  • Brokuły z sezamem
Przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Copyright 2019 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij