Udka kaczki powoli duszone w towarzystwie jabłek, suszonych śliwek i białego wina to zestaw, który można podać na rodzinne przyjęcie, niedzielny obiad lub uroczystą kolację we dwoje. Owoce, miód i goździki bardzo dobrze komponują się z czerwonym mięsem udek, dodając mu słodyczy oraz lekko korzennego smaku.
Doskonałymi dodatkami do tego dania będą kopytka, kluski śląskie i różnego rodzaju kasze, a także buraczki lub duszona czerwona kapusta.
Udka kaczki duszone z owocami
4 porcje
Składniki
4 udka z kaczki,
10 goździków,
2 łyżki miodu,
2 łyżki majeranku,
3-4 kwaśne jabłka,
15 dag suszonych śliwek,
1 szklanka wytrawnego białego wina,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Goździki rozdrobnić w moździerzu. Udka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem i goździkami. Posmarować równomiernie miodem, posypać majerankiem i odstawić na minimum 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć z dwóch stron zamarynowane mięso,przez około 2 minuty z każdej strony zaczynając od tej ze skórą. Należy uważać, żeby się ładnie zrumieniło a nie przypaliło, ponieważ miód szybko się karmelizuje. Udka odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy pokrojone jabłka i śliwki, smażymy przez 2-3 minuty mieszając.
Do owoców wsypujemy około 1/4 łyżeczki soli, dodajemy podsmażone mięso, podlewamy winem, przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy, ewentualnie podlewamy gorącą wodą gdyby sos za mocno wyparował i był za gęsty.
Wskazówki
Jeśli miód jest mało płynny można go przez chwilę pogrzać w kuchence mikrofalowej.
Comments