Czerwona kapusta i orientalne curry razem?
Zagraj w czerwone i dodaj do tego czerwoną paprykę, czerwoną żurawinę i czerwoną cebulę. Gotuj przez chwilę, dopraw solą, cukrem oraz octem winnym z jabłek. Podawaj do dań z kaczki, wołowiny lub dziczyzny.
Czerwona kapusta z papryką
Składniki
80 dag czerwonej kapusty,
1 średnia czerwona cebula,
1/2 strąka czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki curry,
2 łyżki octu winnego z jabłek,
1 łyżka oleju,
3 łyżki suszonej żurawiny.
Przygotowanie
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować, usuwając głąb i grube nerwy. Przełożyć do garnka, dodać niewielką ilość gorącej wody (około pół szklanki) i sól, zagotować pod przykryciem. Odkryć na 10 minut i dogotować znów pod przykryciem przez 25 minut.
W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, pozbawić pestek, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Podsmażyć cebulę przez 10 minut, potem dodać paprykę i smażyć jeszcze kolejne 10 minut. Dodać do kapusty, wymieszać.
Pod koniec duszenia dodać żurawinę, doprawić octem winnym, cukrem, curry, ewentualnie solą.
Comments