• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

serniki

Prosty sernik

prosty sernik z przepisu babci

Kolejny słodki smakołyk ze starego zeszytu mojej babci. Zgromadzone są w nim przepisy na specjalne, wyjątkowe okazje. Tym razem czas na sernik. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, nie trzeba robić osobnego spodu do ciasta.

Cukier, ser, jajka, rodzynki, masło, mąka – wszystko razem połączyć i piec koło 1 godziny. Takie proste? No nie do końca. Babcia zapisywała przede wszystkim składniki. A jak zrobić? Pamiętała. Na dodatek moje dzieci nie znoszą rodzynek, więc zastępuje je suszoną żurawiną, która doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast.

prosty sernik

Prosty sernik

Składniki

35 dag cukru,
1 kg twarogu,
5 jajek,
2 małe cukry wanilinowe,
skórka starta z jednej cytryny,
5 dag suszonej żurawiny,
5 dag masła lub margaryny,
5 dag mąki pszennej (np. wrocławskiej),
szczypta soli.

Przygotowanie

Twaróg zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Żurawinę umyć, osączyć.

Cytrynę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę. Jajka umyć, rozdzielić żółtka od białek.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać startą skórkę z cytryny i miękki tłuszcz, dalej ucierać aż masa będzie jednolita. Dodać mąkę, potem twaróg, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać razem z żurawiną do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej przygotowane ciasto, wyrównać górę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około godzinę.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij