• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

domowe wędliny

Pieczony schab ze śliwką

schab ze śliwką

Pieczony schab ze śliwką to mój ulubiony przepis na pieczone mięso, który najczęściej przygotowuję na Wielkanoc i święta Bożego Narodzenia. Delikatny smak kruchej pieczeni podkreślony słodyczą suszonych owoców. Tak przygotowany schab najlepiej smakuje na zimno, pokrojony w cienkie plastry z chrzanem lub sosem tatarskim.

pieczony schab ze śliwką

Pieczony schab ze śliwką

Składniki

1 kg schabu bez kości,
około 10 suszonych śliwek,
sól, pieprz,
2 łyżki oleju do smażenia.

Zalewa
1 litr wody,
1 liść ziela angielskiego,
1 łyżeczka soli,
5-6 ziaren pieprzu,
3 ziarna ziela angielskiego.

Przygotowanie

Przygotować zalewę. Zagotować wodę, dodać przyprawy, przestudzić. Umyte mięso oczyścić z błonek i resztek tłuszczu, włożyć do zalewy i odstawić na 24 godziny do lodówki.

Następnie mięso wyjąć z wody, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć wzdłuż na głębokość 4-5 cm. W nacięcie wkładamy opłukane śliwki. Mięso obwiązujemy białą bawełnianą nicią ściągając brzegi nacięcia do siebie. Schab natrzeć dodatkowo solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i zrumienić mięso z każdej strony. Dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta.

Obsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wrzącej wody, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około godzinę.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Profiterole z serowym ganache
  • Ryżowa sałatka z selerem naciowym
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Bananowe ciastka z płatków owsianych
  • Napój imbirowy z miodem i cytryną

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij