Lato, wakacje, odpoczynek. Długie spacery po lesie i samodzielnie zbierane kurki. I dylemat, co z nich przygotować tym razem? Czy tradycyjną jajecznicę z kurkami?
Dzisiaj wygrała tarta na cieście francuskim z serem camembert i nutką świeżego tymianku.
Tarta z ciasta francuskiego z kurkami
4 porcje
Składniki
20 dag kurek,
1 mała cebula,
opakowanie ciasta francuskiego,
10 dag sera Camembert,
kilka gałązek świeżego tymianku,
1 łyżka oleju,
1 łyżka masła,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła. Dodać cebulę. Smażyć około 5 minut do zeszklenia. Dodać przygotowane kurki i dusić po przykryciem około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz do smaku. Ewentualnie odparować nadmiar wody.
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Ciasto francuskie podzielić na cztery części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim kawałki ciasta. Na każdym ułożyć pokrojony ser camembert i kurki. Posypać listami świeżego tymianku.
Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut.
Comments