• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Tarta z ciasta francuskiego z kurkami

Tarta z ciasta francuskiego z kurkami

Lato, wakacje, odpoczynek. Długie spacery po lesie i samodzielnie zbierane kurki. I dylemat, co z nich przygotować tym razem? Czy tradycyjną jajecznicę z kurkami?

Dzisiaj wygrała tarta na cieście francuskim z serem camembert i nutką świeżego tymianku.

Tarta z ciasta francuskiego z kurkami

Tarta z ciasta francuskiego z kurkami

Tarta z serem camembert i kurkami

Tarta z serem camembert i kurkami

Tarta z ciasta francuskiego z kurkami

4 porcje

Składniki

20 dag kurek,
1 mała cebula,
opakowanie ciasta francuskiego,
10 dag sera Camembert,
kilka gałązek świeżego tymianku,
1 łyżka oleju,
1 łyżka masła,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła. Dodać cebulę. Smażyć około 5 minut do zeszklenia. Dodać przygotowane kurki i dusić po przykryciem około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz do smaku. Ewentualnie odparować nadmiar wody.

Piekarnik nagrzać do 200oC.

Ciasto francuskie podzielić na cztery części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim kawałki ciasta. Na każdym ułożyć pokrojony ser camembert i kurki. Posypać listami świeżego tymianku.

Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij