• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Zapiekanka gryczana z kurkami

zapiekanka gryczana z kurkami

Gryczana, jaglana, pęczak, manna, kukurydziana… Bogactwo rodzajów kasz pozwala na przygotowanie zdrowych i sycących posiłków dla całej rodziny. Prawie każdego dnia można wyczarować nowe potrawy, które się nie znudzą.

Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz. Najczęściej jemy ją ugotowaną na sypko. Można z niej też przygotować pyszną zapiekankę z serem pleśniowym, fetą i kurkami.

zapiekanka z kaszy gryczanej i kurek

zapiekanka z kaszy gryczanej i kurek

Zapiekanka gryczana z kurkami

8 porcji

Składniki

2 szklanki kaszy gryczanej (40 dag),
20 dag sera Lazur (lub innego sera pleśniowego),
20 dag sera typu feta,
20 dag kurek,
1 mała cebula,
4 jajka,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju do smażenia,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Kaszę wsypać do garnka, zalać czterema szklankami wrzątku. Dodać łyżkę masła i około ¼ łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Garnek z kaszą zawinąć w ręcznik lub ścierkę i starym babcinym sposobem schować do łóżka pod kołdrę lub jakieś inne ciepłe miejsce na 30 minut aby kasza “doszła”.

Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę. Smażyć około 5 minut do zeszklenia. Dodać przygotowane kurki i dusić pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz do smaku. Ewentualnie odparować nadmiar wody.

Sery pokroić w kostkę.

Przestudzoną kaszę przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem, dodać pokrojone sery i podsmażone kurki. Wbić jajka, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.

Małą keksówkę (26 x 12 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić masą z kaszy i piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez około 45-50 minut. Przed pokrojeniem poczekać około 10 minut aż zapiekanka lekko przestygnie i łatwiej będzie się kroić.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij