• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

makaron

Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami

tagliatelle z łososiem

Świętowanie Światowego Dnia Makaronu z Lubellą? Czemu nie…

Konkurs z tej okazji to doskonały moment na podzielenie się przepisem na makaron tagliatelle w delikatnym sosie śmietanowo – koperkowym z kawałkami łososia i suszonymi pomidorami. Szybki i sprawdzony sposób na pyszny obiad.

makaron z łososiem i koperkiem w śmietanie

makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

makaron z suszonymi pomidorami

tagliatelle z suszonymi pomidorami

Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami

2 porcje

Składniki

1/2 opakowania makaronu Tagliatelle firmy Lubella (Fale nr 45),
250 g filetów z łososia,
10 suszonych pomidorów,
250 ml słodkiej śmietanki 18%,
½ pęczka koperku,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oliwy,
parmezan do posypania,
sól, pieprz, pieprz cytrynowy do smaku.

Przygotowanie

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Z łososia odciąć skórę, umyć, osuszyć, wyciągnąć ewentualne ości. Najlepsze do tego są kombinerki. Pokroić w 2 – 3 centymetrową kostkę, posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć kawałki łososia, zalać śmietanką, gotować około 5 minut, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w paski, dodać do sosu, całość zagotować. Koperek umyć, odciąć grubsze łodygi, drobno pokroić, również dodać do sosu. Całość doprawić solą i pieprzem cytrynowym.

Ugotowany makaron, wymieszać na patelni z łososiem w śmietanie, rozłożyć na talerzach. Przed podaniem posypać parmezanem.

Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij