• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pieczywo

Chleb dyniowy z suszoną śliwką

chleb dyniowy

Pyszny chlebek pieczony w garnku. Zdecydowanie w jesiennym klimacie…

chleb z dynią

Chleb dyniowy z suszoną śliwką

Składniki

25 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
400 g mąki pszennej typ 550,
150 g puree z dyni,
250 ml zimnej wody,
6-7 suszonych śliwek,
1 łyżeczka soli.

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć w małej miseczce z cukrem, aż się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać puree dyniowe z wodą,  przesiać mąkę, dodać sól, pokrojone suszone śliwki, oraz drożdże. Składniki wymieszać łyżką, ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny.

Po tym czasie ciasto delikatnie zamieszać łyżką (lekko opadnie) i odstawić ponownie na czas rozgrzewania piekarnika.

Żeliwny garnek wstawić bez pokrywki do zimnego piekarnika. Nagrzać wszystko razem do maksymalnej temperatury 245 – 250 stopni.

Gdy garnek będzie już gorący, wyjąć go ostrożnie, uważać bo jest bardzo gorący. Do garnka delikatnie przełożyć ciasto chlebowe, wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut bez przykrycia. Następnie przykryć pokrywką i piec 25 minut.

Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć chleb folią aluminiową, aby się za mocno nie przypiekł.

Wyjąć z piekarnika, garnek odwrócić i wytrząsnąć chleb. Pieczywo ostudzić na kratce.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Profiterole z serowym ganache
  • Ryżowa sałatka z selerem naciowym
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Bananowe ciastka z płatków owsianych
  • Napój imbirowy z miodem i cytryną

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij