• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pieczywo

Chleb dyniowy z suszoną śliwką

chleb dyniowy

Pyszny chlebek pieczony w garnku. Zdecydowanie w jesiennym klimacie…

chleb z dynią

Chleb dyniowy z suszoną śliwką

Składniki

25 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
400 g mąki pszennej typ 550,
150 g puree z dyni,
250 ml zimnej wody,
6-7 suszonych śliwek,
1 łyżeczka soli.

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć w małej miseczce z cukrem, aż się rozpuszczą. W dużej misce wymieszać puree dyniowe z wodą,  przesiać mąkę, dodać sól, pokrojone suszone śliwki, oraz drożdże. Składniki wymieszać łyżką, ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny.

Po tym czasie ciasto delikatnie zamieszać łyżką (lekko opadnie) i odstawić ponownie na czas rozgrzewania piekarnika.

Żeliwny garnek wstawić bez pokrywki do zimnego piekarnika. Nagrzać wszystko razem do maksymalnej temperatury 245 – 250 stopni.

Gdy garnek będzie już gorący, wyjąć go ostrożnie, uważać bo jest bardzo gorący. Do garnka delikatnie przełożyć ciasto chlebowe, wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut bez przykrycia. Następnie przykryć pokrywką i piec 25 minut.

Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć chleb folią aluminiową, aby się za mocno nie przypiekł.

Wyjąć z piekarnika, garnek odwrócić i wytrząsnąć chleb. Pieczywo ostudzić na kratce.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸 #relaks #W Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸
#relaks  #Wisła #rzekawisła #polskajestpiekna #natura
Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista #s Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista
#salamandra #jaszczurka #przyroda #natura #almbachklamm #wąwóz #bawaria #alpy #niemcy #salamandraplamista #jaszczurognisty
Jezioro Królewskie – Königssee #königssee #j Jezioro Królewskie – Königssee

#königssee #jeziorokrólewskie #bawaria #alpy #przystań #schönauamkönigssee
Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jedn Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jednej z najstarszych fortyfikacji w Europie Środkowej

#ehrenberg #ehrenbergcastle #zamek #fortyfikacja #średniowiecze #austria #tyrol #reutte #alpy #góry #podróż
Najdłuższy most wiszący w stylu tybetańskim 🫣nam zabrakło odwagi aby się nim przejść 🫢może następnym razem 🤔

#highline179 #ehrenberg #austria #alpy #mostwiszący #góry
Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie

#hohenschwangau #hohenschwangaucastle #bawaria #podróże #wświeciebaśni #kolorowyzamek #ludwikII

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Kalmary w sosie pomidorowym
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią
  • Gofry miodowe
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Copyright 2025 Stary Zeszyt

 

Loading Comments...