Błyskawiczny deser dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego. Nie trzeba czekać, aż ostygnie. Na ciepło, z gałką ulubionych lodów… po prostu pycha.
Owoce pod kokosową pierzynką
6-8 porcji
Składniki
50 dag mieszanych owoców np. malin, truskawek, wiśni, czarnych porzeczek (mogą być mrożone),
1 szklanka mąki,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
1/2 szklanki płatków owsianych,
125 g masła lub margaryny.
Przygotowanie
Wymieszać w misce suche składniki. Masło roztopić i dodać do mieszanki. Wymieszać aby powstały grudki ciasta. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ułożyć warstwę owoców (mrożonych nie trzeba rozmrażać), posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez 35 minut.
Deser można piec również w małych kokilkach, podzielony od razu na porcje.
Comments