• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

z piekarnika

Pieczony camembert

Czasem siła tkwi w prostocie. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie czegoś wykwintnego na kolację, a chcecie „zabłysnąć”, to pieczony ser camembert z dodatkiem dżemu żurawinowego i owoców będzie idealny. Jego przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Podawany zaraz po upieczeniu z grzankami to zdecydowanie najszybsze serowe fondue.

Jeśli macie w sobie trochę kulinarnego zacięcia, to teraz jest idealna pora na przygotowanie własnego dżemu z żurawiny według tego przepisu: Dżem z czerwonych borówek. Zapewniam, że oczarujecie nim wszystkich.

Pieczony camembert

dla dwóch osób

Składniki

2 naturalne sery camembert,
1 mała bagietka,
2-3 łyżeczki oliwy do grzanek,
4 łyżeczki dżemu z żurawiny,
owoce do podania: 1 kiwi, garść winogron.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Sery naciąć z wierzchu ostrym nożem w równomierną kratkę. Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia, na każdym ułożyć przygotowany ser. Piec przez około 15 minut, aż środek stanie się płynny.

W tym czasie bagietkę pokroić na kromki, lekko skropić oliwą i podpiec na patelni grillowej (lub zwykłej), aż staną się chrupkie i złociste.

Kiwi obrać, pokroić na plasterki, winogrona umyć.

Ser po upieczeniu, razem z papierem, przełożyć na deskę lub talerz. Na każdym położyć po dwie łyżeczki żurawiny, obłożyć owocami. Podawać z grzankami.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸 #relaks #W Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸
#relaks  #Wisła #rzekawisła #polskajestpiekna #natura
Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista #s Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista
#salamandra #jaszczurka #przyroda #natura #almbachklamm #wąwóz #bawaria #alpy #niemcy #salamandraplamista #jaszczurognisty
Jezioro Królewskie – Königssee #königssee #j Jezioro Królewskie – Königssee

#königssee #jeziorokrólewskie #bawaria #alpy #przystań #schönauamkönigssee
Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jedn Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jednej z najstarszych fortyfikacji w Europie Środkowej

#ehrenberg #ehrenbergcastle #zamek #fortyfikacja #średniowiecze #austria #tyrol #reutte #alpy #góry #podróż
Najdłuższy most wiszący w stylu tybetańskim 🫣nam zabrakło odwagi aby się nim przejść 🫢może następnym razem 🤔

#highline179 #ehrenberg #austria #alpy #mostwiszący #góry
Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie

#hohenschwangau #hohenschwangaucastle #bawaria #podróże #wświeciebaśni #kolorowyzamek #ludwikII

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Udka kurczaka po prowansalsku
  • Duszony schab w sosie musztardowym
  • Bezy kokosowe
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych

Copyright 2025 Stary Zeszyt

 

Loading Comments...