Czasem siła tkwi w prostocie. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie czegoś wykwintnego na kolację, a chcecie „zabłysnąć”, to pieczony ser camembert z dodatkiem dżemu żurawinowego i owoców będzie idealny. Jego przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Podawany zaraz po upieczeniu z grzankami to zdecydowanie najszybsze serowe fondue.
Jeśli macie w sobie trochę kulinarnego zacięcia, to teraz jest idealna pora na przygotowanie własnego dżemu z żurawiny według tego przepisu: Dżem z czerwonych borówek. Zapewniam, że oczarujecie nim wszystkich.
Pieczony camembert
dla dwóch osób
Składniki
2 naturalne sery camembert,
1 mała bagietka,
2-3 łyżeczki oliwy do grzanek,
4 łyżeczki dżemu z żurawiny,
owoce do podania: 1 kiwi, garść winogron.
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC. Sery naciąć z wierzchu ostrym nożem w równomierną kratkę. Przygotować dwa kawałki papieru do pieczenia, na każdym ułożyć przygotowany ser. Piec przez około 15 minut, aż środek stanie się płynny.
W tym czasie bagietkę pokroić na kromki, lekko skropić oliwą i podpiec na patelni grillowej (lub zwykłej), aż staną się chrupkie i złociste.
Kiwi obrać, pokroić na plasterki, winogrona umyć.
Ser po upieczeniu, razem z papierem, przełożyć na deskę lub talerz. Na każdym położyć po dwie łyżeczki żurawiny, obłożyć owocami. Podawać z grzankami.
Comments