• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pieczywo

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

chleb pszenno-żytni

Kilka lat temu wyhodowałam po raz pierwszy własny zakwas na mące żytniej i zakochałam się w zapachu oraz smaku domowego chleba. Od tej pory piekę go regularnie, raz w tygodniu, 2-3 bochenki, na cały tydzień. Zawsze się udaje i nawet lekko czerstwy pod koniec tygodnia jest pyszny.

Do chleba dodaję różne ziarna i suszone owoce, np. siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, suszoną żurawinę lub suszoną śliwkę. Moim faworytem jest połączenie siemienia lnianego i suszonej śliwki.

Wypiek chleba zaczynam wieczorem od wyciągnięcia zakwasu z lodówki i doprowadzenia go do temperatury pokojowej. Zakwas przekładam do szklanej lub plastikowej miski, dodaję 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100 g letniej wody. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewam trochę wody. Miskę przykrywam czystą ściereczką i zostawiam na noc. Po tym czasie odmierzam potrzebną ilość aktywnego zakwasu, czyli zaczynu, a resztę przekładam do słoiczka przykrytego gazą, czekam jeszcze 24 godziny, aż zakwas przestanie pracować i chowam do lodówki na kolejny raz.

chleb na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki

150 g aktywnego zakwasu żytniego,
250 g mąki żytniej typ 720,
250 g mąki pszennej chlebowej,
300 ml letniej wody,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka brązowego cukru lub płynnego miodu,
1 łyżeczka soli,
ulubione dodatki.

Przygotowanie

Do miski przełożyć zakwas, wlać wodę, dodać oliwę, obie mąki, cukier, sól i ulubione dodatki. Wyrabiać ciasto do połączenia składników.

Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi wodą dłońmi przełożyć klejące się ciasto do formy. Wierzch wyrównać. Przykryć czystą ściereczką. Zostawić na 3-5 godzin do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto będzie lekko wystawało ponad formę. Czasem gdy chleb nie chce się ruszyć wkładam foremkę przykrytą ściereczką do piekarnika nagrzanego do 50 stopni.

Piekarnik nagrzać do 225 stopni, pieczenie góra-dół. Chleb piec przez 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 25 minut.

Po upieczeniu od razu wyciągnąć z formy, oderwać papier i studzić na kratce.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Kuba napisał

    5 maja 2020 o 20:13

    Dziękuję za przepis, chlebek wyszedł pyszny! Teraz trochę poeksperymentuję z dodatkami:)

    Odpowiedz
  2. Tadeusz napisał

    20 grudnia 2022 o 10:35

    Zrobiłem zgodnie z przepisem, ale ciasto wyszło bardzo gęste (twarde) – niemniej takie włożyłem do keksowki…
    Czekam czy będzie rosło…

    Odpowiedz
  3. Maciej napisał

    5 stycznia 2023 o 16:33

    Hej. Czy mogę użyć mąki żytniej 2000 i mąki pszennej 750 do tego przepisu ? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • mal69_kla napisał

      5 stycznia 2023 o 16:43

      Jeśli będzie na żytniej 2000 to chleb wyjdzie bardziej „zbity”

      Odpowiedz
Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸 #relaks #W Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸
#relaks  #Wisła #rzekawisła #polskajestpiekna #natura
Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista #s Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista
#salamandra #jaszczurka #przyroda #natura #almbachklamm #wąwóz #bawaria #alpy #niemcy #salamandraplamista #jaszczurognisty
Jezioro Królewskie – Königssee #königssee #j Jezioro Królewskie – Königssee

#königssee #jeziorokrólewskie #bawaria #alpy #przystań #schönauamkönigssee
Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jedn Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jednej z najstarszych fortyfikacji w Europie Środkowej

#ehrenberg #ehrenbergcastle #zamek #fortyfikacja #średniowiecze #austria #tyrol #reutte #alpy #góry #podróż
Najdłuższy most wiszący w stylu tybetańskim 🫣nam zabrakło odwagi aby się nim przejść 🫢może następnym razem 🤔

#highline179 #ehrenberg #austria #alpy #mostwiszący #góry
Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie

#hohenschwangau #hohenschwangaucastle #bawaria #podróże #wświeciebaśni #kolorowyzamek #ludwikII

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Kalmary w sosie pomidorowym
  • Gofry miodowe
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Tarta z figami i kozim serem
  • Bezy kokosowe

Copyright 2025 Stary Zeszyt

 

Loading Comments...