• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ryby i owoce morza

Łosoś z fasolką szparagową

Łosoś z fasolką szparagową

Zestaw fasolka szparagowa, bazylia, pomidory i oliwki jest idealny na lato. Ostatnio towarzyszył piersi kurczaka, teraz ląduje na 10 minut w piekarniku w towarzystwie łososia.

Kolejny przepis na szybki, zdrowy obiad, pełen sezonowych warzyw.

Łosoś z fasolką szparagową

Łosoś z fasolką szparagową

4 porcje

Składniki

20 dag zielonej fasolki szparagowej,
20 pomidorków koktajlowych,
20 czarnych oliwek bez pestek,
4 duże filety z łososia bez skóry (po około 20 dag każdy),
1 cytryna,
2 łyżeczki soku z cytryny,
garść listków bazylii,
4 łyżki oliwy,
sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie

Fasolkę orzebrać, obciąć ogonki, przekroić na pół i zblanszować w osolonym wrzątku przez 3 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą.

Do miski wrzucić obgotowaną fasolkę, umyte pomidorki, oliwki i pokrojone listki bazylii. Dodać 2 łyżki oliwy, lekko posolić i oprószyć pieprzem, wymieszać, odstawić.

Filety z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni.

Dno naczynia do zapiekania skropić lekko oliwą, ułożyć filety z łososia i z wierzchu też polać oliwą. Pomiędzy przygotowane kawałki ryby przełożyć przygotowane warzywa.

Całość piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Podawać z ćwiartkami cytryny.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij