• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Gnocchi w sosie pomidorowo-kurkowym

Gnocchi z kurkami i suszonymi pomidorami

Czyli kopytka alla Italiana z ziemniaków gotowanych w mundurkach.Typowe dla polskiej kuchni kopytka są bardzo podobne do klusek z ciasta ziemniaczanego  w kuchni włoskiej. Są trochę mniejsze, inaczej uformowane i po ugotowaniu moim zdaniem, znacznie bardziej miękkie. Najczęściej podaje się je z różnego rodzaju sosami.

Zacząć trzeba od właściwego ugotowania ziemniaków w mundurkach. A jak prawidłowo ugotować ziemniaki w mundurkach? Przede wszystkim trzeba kupić odpowiednie ziemniaki. Najlepsze będą takie, które się nie rozpadają po ugotowaniu. Najlepiej wybrać ziemniaki równej, średniej wielkości bez uszkodzeń i plam. Wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Włożyć do wysokiego garnka (mogą kipieć podczas gotowania), zalać gorącą wodą, posolić i gotować przez 20-30 minut w zależności od wielkości na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką. Odlać wodę i od razu wyłożyć na półmisek lub zostawić na durszlaku.

Obierać ze skórki, kiedy przestygną na tyle, że będziemy mogli utrzymać je w ręku nie parząc się. Jeśli przeznaczone są na sałatkę, kroimy je dopiero, gdy całkowicie ostygną.

Gnocchi w sosie kurkowym

Gnocchi w sosie pomidorowo-kurkowym

4-5 porcji

Składniki

Kluski

0,5 kg ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
0,5 łyżeczki soli.

Sos

2 pomidory,
10 pomidorów suszonych (nie w zalewie),
25 dag kurek (mogą być mrożone),
200 g kwaśnej śmietany 18%,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
3 łyżki oliwy,
4 łyżki startego parmezanu,
łyżka posiekanego koperku,
kilka listków świeżej bazylii,
sól i ostra papryka do smaku.

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Przełożyć na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko, dodać pozostałe składniki klusek, lekko wymieszać “środek” widelcem, szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na cztery części, uformować wałki o średnicy 1 – 1,5 cm podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Kroić w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Gnocchi można pozostawić w takim kształcie lub zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem – odciskając go wklęsłą stroną.

Kluski gotować partiami w dużej ilości osolonej wody. Wyjąć łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Przygotować sos

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Suszone pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać masło zmieszane z oliwą, zeszklić cebulę, dodać oczyszczone kurki, smażyć razem 15 minut, aż grzyby będą miękkie. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, śmietanę. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać do sosu gnocchi, doprawić solą i ostrą papryką. Pozostawić na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszać.

Posypać parmezanem, koperkiem i bazylią. Podawać gorące.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸 #relaks #W Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸
#relaks  #Wisła #rzekawisła #polskajestpiekna #natura
Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista #s Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista
#salamandra #jaszczurka #przyroda #natura #almbachklamm #wąwóz #bawaria #alpy #niemcy #salamandraplamista #jaszczurognisty
Jezioro Królewskie – Königssee #königssee #j Jezioro Królewskie – Königssee

#königssee #jeziorokrólewskie #bawaria #alpy #przystań #schönauamkönigssee
Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jedn Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jednej z najstarszych fortyfikacji w Europie Środkowej

#ehrenberg #ehrenbergcastle #zamek #fortyfikacja #średniowiecze #austria #tyrol #reutte #alpy #góry #podróż
Najdłuższy most wiszący w stylu tybetańskim 🫣nam zabrakło odwagi aby się nim przejść 🫢może następnym razem 🤔

#highline179 #ehrenberg #austria #alpy #mostwiszący #góry
Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie

#hohenschwangau #hohenschwangaucastle #bawaria #podróże #wświeciebaśni #kolorowyzamek #ludwikII

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Grzyby w sosie pomidorowym
  • Cukiniowe spaghetti z wędzonym pstrągiem
  • Udka kaczki duszone z owocami

Copyright 2025 Stary Zeszyt

 

Loading Comments...