• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Pierogi z kaszą pęczak i kurkami

Pierogi z kurkami i kaszą pęczak

Dla wszystkich wielbicieli pierogów, tradycyjny specjał polskiej kuchni w nowej, jesiennej odsłonie. Farsz do pierogów to połączenie ugotowanej i zmielonej kaszy pęczak, kurek podsmażonych z cebulką i aromatycznego koperku.

Warto sięgnąć po ten przepis gdy w sezonie grzybowym możemy pójść do lasu i nazbierać tych pysznych grzybów albo możemy po prostu kupić je w sklepie 🙂

Pierogi z kurkami i kaszą pęczak

Pierogi kaszą pęczak i kurkami

ok. 40-45 szt.

Składniki

Nadzienie

1 szklanka kaszy pęczak,
20 dag kurek,
1 cebula,
2 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz do smaku.

Ciasto

35 dag mąki (np. wrocławska, poznańska),
1 jajko,
1/4 łyżeczki soli,
ok. 1/8 l wody (pół szklanki).

Przygotowanie

Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. W niedużym garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać 1/4 łyżeczki soli. Do gotującej się wody dodać kaszę i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Garnek z kaszą zawinąć w ręcznik i schować pod kołdrę (lub inne cieplutkie miejsce) na około 1 godzinę aby kasza doszła i wchłonęła całą wodę. Ugotowaną kaszę ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać kurki. Całość smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, ostudzić.

Przestudzoną kaszę zmielić w maszynce do mięsa, dodać podsmażone kurki i koperek. Nadzienie do pierogów dokładnie wymieszać. Można je jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Mąkę przesiać na stolnicę. Pośrodku zrobić wgłębienie i wbić do niego jajko. Widelcem rozmieszać jajko i powoli wlewać wodę. Składniki mieszać zagarniając mąkę z brzegów wgłębienia do środka, aż uzyskamy gęstą papkę. Na koniec zagnieść rękami elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć pokrywką lub ściereczką i dać mu odpocząć przez 10-15 minut.

Ciasto rozwałkować porcjami dość cienko na podsypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym, wykroić szklanką lub specjalną foremką krążki o średnicy ok. 5-6 cm.

Na środek krążka nałożyć łyżeczką nadzienie, złożyć na pół i zlepić brzegi uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Przygotowane pierogi ułożyć na desce podsypanej mąką i przykryć ściereczką żeby nie obeschły.

W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierogi wkładać partiami do wrzącej wody, zamieszać, przykryć. Gdy wypłyną, gotować bez przykrycia przez 3-4 minut. Wybrać łyżką cedzakową na durszlak aby odsączyć z nadmiaru wody.

Pierogi podawać z wody lub podsmażyć przed podaniem lekko rumieniąc.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸 #relaks #W Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸
#relaks  #Wisła #rzekawisła #polskajestpiekna #natura
Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista #s Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista
#salamandra #jaszczurka #przyroda #natura #almbachklamm #wąwóz #bawaria #alpy #niemcy #salamandraplamista #jaszczurognisty
Jezioro Królewskie – Königssee #königssee #j Jezioro Królewskie – Königssee

#königssee #jeziorokrólewskie #bawaria #alpy #przystań #schönauamkönigssee
Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jedn Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jednej z najstarszych fortyfikacji w Europie Środkowej

#ehrenberg #ehrenbergcastle #zamek #fortyfikacja #średniowiecze #austria #tyrol #reutte #alpy #góry #podróż
Najdłuższy most wiszący w stylu tybetańskim 🫣nam zabrakło odwagi aby się nim przejść 🫢może następnym razem 🤔

#highline179 #ehrenberg #austria #alpy #mostwiszący #góry
Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie

#hohenschwangau #hohenschwangaucastle #bawaria #podróże #wświeciebaśni #kolorowyzamek #ludwikII

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Kalmary w sosie pomidorowym
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Łosoś w papilotach ze szparagami
  • Gofry miodowe
  • Sernik z brzoskwiniami

Copyright 2025 Stary Zeszyt

 

Loading Comments...