• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Pierogi z kaszą pęczak i kurkami

Pierogi z kurkami i kaszą pęczak

Dla wszystkich wielbicieli pierogów, tradycyjny specjał polskiej kuchni w nowej, jesiennej odsłonie. Farsz do pierogów to połączenie ugotowanej i zmielonej kaszy pęczak, kurek podsmażonych z cebulką i aromatycznego koperku.

Warto sięgnąć po ten przepis gdy w sezonie grzybowym możemy pójść do lasu i nazbierać tych pysznych grzybów albo możemy po prostu kupić je w sklepie 🙂

Pierogi z kurkami i kaszą pęczak

Pierogi kaszą pęczak i kurkami

ok. 40-45 szt.

Składniki

Nadzienie

1 szklanka kaszy pęczak,
20 dag kurek,
1 cebula,
2 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz do smaku.

Ciasto

35 dag mąki (np. wrocławska, poznańska),
1 jajko,
1/4 łyżeczki soli,
ok. 1/8 l wody (pół szklanki).

Przygotowanie

Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. W niedużym garnku zagotować 2 szklanki wody, dodać 1/4 łyżeczki soli. Do gotującej się wody dodać kaszę i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Garnek z kaszą zawinąć w ręcznik i schować pod kołdrę (lub inne cieplutkie miejsce) na około 1 godzinę aby kasza doszła i wchłonęła całą wodę. Ugotowaną kaszę ostudzić.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kurki oczyścić, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać kurki. Całość smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, ostudzić.

Przestudzoną kaszę zmielić w maszynce do mięsa, dodać podsmażone kurki i koperek. Nadzienie do pierogów dokładnie wymieszać. Można je jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Mąkę przesiać na stolnicę. Pośrodku zrobić wgłębienie i wbić do niego jajko. Widelcem rozmieszać jajko i powoli wlewać wodę. Składniki mieszać zagarniając mąkę z brzegów wgłębienia do środka, aż uzyskamy gęstą papkę. Na koniec zagnieść rękami elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć pokrywką lub ściereczką i dać mu odpocząć przez 10-15 minut.

Ciasto rozwałkować porcjami dość cienko na podsypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym, wykroić szklanką lub specjalną foremką krążki o średnicy ok. 5-6 cm.

Na środek krążka nałożyć łyżeczką nadzienie, złożyć na pół i zlepić brzegi uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Przygotowane pierogi ułożyć na desce podsypanej mąką i przykryć ściereczką żeby nie obeschły.

W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierogi wkładać partiami do wrzącej wody, zamieszać, przykryć. Gdy wypłyną, gotować bez przykrycia przez 3-4 minut. Wybrać łyżką cedzakową na durszlak aby odsączyć z nadmiaru wody.

Pierogi podawać z wody lub podsmażyć przed podaniem lekko rumieniąc.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Spotkanie nad morzem ❄️🦙💕 #alpaka #morze Spotkanie nad morzem ❄️🦙💕
#alpaka #morze #morzebałtyckie #polskiemorze #plaża #spacer #alpakalove #sea #balticsea
Najwyższa pora wyciągnąć foremki do pierniczków 🎄🎅
Na blogu zostawiam mój ulubionny, sprawdzony przepis.

http://staryzeszyt.pl/2020/12/07/pierniczki/

#tradycja #Wigilia #pierniczki #kuchniapolska #święta #domowewypieki #przepisnapierniki #staryzeszyt
Tradycyjna biała kiełbasa w jesiennej odsłonie Tradycyjna biała kiełbasa w jesiennej odsłonie 🍁 zapiekana z pietruszką i jabłkiem. Przepis na blogu 🔽

http://staryzeszyt.pl/2020/11/29/biala-kielbasa-zapiekana-z-pietruszka/

#obiad #jesień #kiełbasa #białakiełbasa #zpiekarnika #jabłka #cebula #pietruszka #warzywa #witaminy #przepisnaobiad #staryzeszyt
Na poprawę humoru 🧡 mocno pikantna zupa dyniow Na poprawę humoru 🧡 mocno pikantna zupa dyniowa 🍊🌶️🎃🍁

Przepis na blogu
http://staryzeszyt.pl/2020/11/22/dyniowa-zupa-krem/

#zupa #zupakrem #obiad #warzywa #dynia #chili #papryka #imbir #czerwonacebula #pomarańcza #marchewka #jesień #kurkuma #warzywa #naostro #przepis #staryzeszyt
📸 w jesiennym klimacie 🧡🎃🌶️🍊🍎 📸 w jesiennym klimacie 🧡🎃🌶️🍊🍎

#dynia #papryka #chili #cebula #pomarańcza #jabłka #warzywa #jesień #foto
Prawie jak u Alicji w Krainie Czarów 🍄🍂🍄 Prawie jak u Alicji w Krainie Czarów 🍄🍂🍄🍁
#spacer #grzyby #jesien #natura #las

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Sernik z serka homogenizowanego
  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami
  • Kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Naleśniki z dżemem truskawkowym

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij