Mocno rozgrzewająca, zdrowa zupa z papryczką chili i imbirem.
Dyniowa zupa krem
4 porcje
Składniki
1 dynia hokkaido,
1 papryczka chili,
5-6 cm świeżego imbiru,
1 czerwona cebula,
2 marchewki,
1 pomarańcza,
½ łyżeczki kurkumy,
½ łyżeczki czerwonej papryki,
3 łyżki oleju,
sól do smaku.
Opcjonalnie do przybrania
4 łyżeczki kwaśnej śmietany,
prażone pestki dyni.
Przygotowanie
W czajniku zagotować wodę.
Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. Dynię przekroić na pół, łyżką wyciągnąć pestki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Imbir obrać, pokroić na plasterki. Marchewkę obrać, pokroić na talarki. Papryczkę chili umyć i też pokroić na kawałki. Pomarańczę dobrze wyszorować pod gorącą wodą.
W garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i imbir podsmażyć przez chwilę. Dodać pokrojoną marchewkę i chili. Smażyć przez kolejną chwilę. Na końcu dodać dynię. Wszystko smażyć przez około 5 minut. Całość zalać gorąca wodą tak aby była 2-3 cm nad warzywami, dodać kurkumę, mieloną paprykę i około ½ łyżeczki soli. Zupę gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
Na końcu dodać do zupy skórkę startą z połowy pomarańczy (tylko tą część z wierzchu bez białej skórki, która jest gorzka) oraz wyciśnięty z całości sok.
Zupę lekko przestudzić, zblendować. Gdyby była za gęsta, można rozrzedzić gorącą, przegotowana wodą.
Podawać z łyżeczką kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami z dyni.
Comments