• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

wieprzowina

Biała kiełbasa zapiekana z pietruszką

Biała kiełbasa zapiekana

Biała kiełbasa jest jedną z obowiązkowych potraw na Wielkanocnym stole. Jesienią i zimą może również być smacznym posiłkiem na co dzień. Proponuję wersję zapiekaną w piekarniku z cebulą, jabłkiem i wstążkami z pietruszki. Idealnym dodatkiem będzie pikantna musztarda lub chrzan.

Inna wersja tradycyjnej potrawy na chłodniejsze dni.

Biała kiełbasa z pietruszką i jabłkiem

Biała kiełbasa zapiekana z pietruszką

4 porcje

Składniki

4 surowe białe kiełbasy,
2 cebule,
3 jabłka,
2 średnie pietruszki (korzeń),
1 łyżka musztardy francuskiej,
2 łyżki białego octu winnego z jabłek,
2 łyżki suszonego majeranku,
4 łyżki oleju,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

W garnku zagotować wodę, wrzucić kiełbasę i parzyć przez około 20 minut. Garnek powinien być przykryty i na bardzo małym ogniu, tak aby woda się nie gotowała.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Na żeliwnej patelni (albo takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać 3 łyżki oleju. Sparzoną kiełbasę obsmażyć z dwóch stron do lekkiego zrumienienia. Kiełbasę przełożyć na talerz. Cebulę obrać pokroić w piórka rozdzielić na płatki, wrzucić na patelnię po smażeniu kiełbasy,  lekko posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć, aż cebula się lekko zrumieni. Jabłka umyć i razem ze skórką pokroić w ósemki, dodać do cebuli i wymieszać

W tym czasie pietruszkę obrać i obieraczką do warzyw pokroić na cienkie wstążki i włożyć na patelnię razem z musztardą i octem winnym. Wszystko smażyć przez chwilę, aż pietruszka zmniejszy swoją objętość. Na wierzchu ułożyć kiełbasę, skropić łyżką oleju, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem.

Kiełbaski piec w piekarniku przez około 30 minut.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij