Szybka, łatwa, pyszna, niedroga, pełna owocowego nadzienia rustykalna tarta na kruchym spodzie.
Kruche ciasto z owocami
Składniki
Ciasto
20 dag mąki pszennej,
10 dag masła,
5 dag cukru pudru,
1 jajko,
2 łyżki zimnej wody.
Nadzienie
50 dag mieszanych owoców (maliny, truskawki, czarna porzeczka, borówki),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki brązowego cukru,
2 łyżki płatków migdałów.
Przygotowanie
Mąkę i przesiany cukier puder posiekać nożem z zimnym tłuszczem. Dodać jajko i wodę, zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie schłodzone cisto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia.
Owoce przebrać, umyć, osączyć, oczyścić z szypułek. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Rozłożyć na środku rozwałkowanego ciasta pozostawiając kilkucentymetrowe brzegi. Brzegi zawinąć do środka przykrywając częściowo owoce. Owoce posypać płatkami migdałów.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez około 40 minut.
Wskazówki
Zamiast płatków migdałowych można użyć np. domowej granoli z tego przepisu. Świeże owoce można zastąpić mrożonymi (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać).
Cukry Proste napisał
Och, jak ja lubię galette!