Zupa krem z dyni i czerwonej papryki. Gęstości dodają jej świeże, pokrojone w kostkę pomidory oraz krewetki. Lekko pikantna sama w sobie. Warto dodatkowo postawić na stole płatki chilli, aby każdy sam, według własnego uznania mógł podkręcić sobie jeszcze ostrość potrawy. Jako dodatek do zupy polecam osobno ugotowany czerwony ryż. Wtedy talerz takiej zupy wystarczy na cały obiad.
Pikantna zupa dyniowa z krewetkami
4 porcje
Składniki
1,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki),
60-70 dag dyni,
1 cebula,
1 strąk czerwonej papryki,
20 dag mrożonych krewetek,
2-3 pomidory,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżki oleju do smażenia,
sól, pieprz do smaku.
dodatkowo
2 woreczki czerwonego ryżu,
płatki chilli do posypania.
Przygotowanie
Krewetki rozmrozić, oczyścić, pozbyć się pancerzyków, opłukać pod bieżącą wodą.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę. W tym czasie umyć paprykę, usunąć z niej pestki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, smażyć razem przez chwilę.
Dynię obrać, usunąć pestki i wewnętrzny miąższ, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z cebulą. Całość zalać gorącym bulionem i gotować przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać łagodną oraz ostrą paprykę i kurkumę.
Zupę lekko przestudzić, zmiksować blenderem na krem.
Ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać przygotowane krewetki i gotować przez 3 minuty. Zupę doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Nie gotować.
Porcje zupy przed podaniem posypać płatkami chilli. Jako dodatek osobno ugotować czerwony ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Comments