• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Pikantna zupa dyniowa z krewetkami

zupa dyniowa z krewetkami

Zupa krem z dyni i czerwonej papryki. Gęstości dodają jej świeże, pokrojone w kostkę pomidory oraz krewetki. Lekko pikantna sama w sobie. Warto dodatkowo postawić na stole płatki chilli, aby każdy sam, według własnego uznania mógł podkręcić sobie jeszcze ostrość potrawy. Jako dodatek do zupy polecam osobno ugotowany czerwony ryż. Wtedy talerz takiej zupy wystarczy na cały obiad.

zupa dyniowa z krewetkami

zupa dyniowa z krewetkami, papryką i pomidorami

Pikantna zupa dyniowa z krewetkami

4 porcje

Składniki

1,5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki),
60-70 dag dyni,
1 cebula,
1 strąk czerwonej papryki,
20 dag mrożonych krewetek,
2-3 pomidory,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżki oleju do smażenia,
sól, pieprz do smaku.

dodatkowo

2 woreczki czerwonego ryżu,
płatki chilli do posypania.

Przygotowanie

Krewetki rozmrozić, oczyścić, pozbyć się pancerzyków, opłukać pod bieżącą wodą.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę. W tym czasie umyć paprykę, usunąć z niej pestki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, smażyć razem przez chwilę.

Dynię obrać, usunąć pestki i wewnętrzny miąższ, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka z cebulą. Całość zalać gorącym bulionem i gotować przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać łagodną oraz ostrą paprykę i kurkumę.

Zupę lekko przestudzić, zmiksować blenderem na krem.

Ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać przygotowane krewetki i gotować przez 3 minuty. Zupę doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Nie gotować.

Porcje zupy przed podaniem posypać płatkami chilli. Jako dodatek osobno ugotować czerwony ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij