Gotowanie na biwaku ma swój niepowtarzalny klimat. Po całym dniu spędzonym na kajakach lub rowerach nikt nie wybrzydza, wszystko smakuje, byle było szybko. Często wykorzystujemy gotowe potrawy, które wystarczy tylko podgrzać. A jeszcze jeśli doda się grzybów znalezionych przez siebie w lesie, to już pełnia szczęścia.
W gronie przyjaciół, wieczorkiem po całym dniu było słychać tylko zgrzyt łyżki o dno menażki.
Wpis powstał na potrzeby konkursu.
Gulasz grzybowy
6 porcji
Składniki
2 opakowania zupy gulaszowej z warzywami i tymiankiem,
około 1/2 kg świeżych grzybów (prawdziwki, kozaki, podgrzybki),
duża cebula,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki, dokładnie opłukać i obgotować w posolonej wodzie przez ok. 20 min, odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać grzyby, dość razem przez około 15 minut.
Dodać sól i pieprz do smaku. Wlać zupę gulaszowa i gotować jeszcze razem przez około 5 min od momentu zagotowania.
Podawać z makaronem lub kaszą.
Comments