• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

przetwory

Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonej borówki

Czerwone borówki z dodatkiem gruszek lub jabłek doskonale nadają się na przetwory. Dżem z borówek to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni na zimę.

Jest idealnym dodatkiem do mięs lub serów.

Czerwone borówki czyli brusznicę czerwoną można znaleźć przede wszystkim w lasach iglastych. Są bardzo cennym źródłem zdrowia. Mają dużo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu. Doskonale wpływają na układ moczowy, obniżają ciśnienia krwi i łagodzą stany zapalne.

Zbiera się je dużo łatwiej niż jagody. Mają lekko cierpki, gorzkawy smak. Jednak z dodatkiem cukru  i gruszek, zamknięte w słoiku są bardzo smaczne i zdrowe.

Dżem z brusznicy czerwonej

Dżem z czerwonych borówek

Dżem z czerwonych borówek z gruszkami

Składniki

1 kg borówek,
70 dag gruszek lub jabłek,
30 dag cukru,
125 ml wody.

Przygotowanie

Borówki przebrać, umyć, osączyć. Gruszki lub jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę.

Zagotować wodę z cukrem. Do gotującego się syropu dodać gruszki i gotować razem, aż owoce zaczną się stawać szkliste. Dodać borówki, doprowadzić do wrzenia i gotować razem bez przykrycia na małym ogniu przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając.

Gorące borówki wkładać do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwrócić do góry nogami i poczekać aż ostygną.

Wskazówki

Przygotowany dżem można wykorzystać jako dodatek do przygotowania kanapek z wędzonym łososiem i kiwi lub ciabatty zapiekanej z serem pleśniowym

Borówki można zastąpić żurawiną

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Fanka domowych przetworów says

    31 sierpnia 2016 at 11:22

    Borówkę czarną znają prawie wszyscy, ale czerwona jest nadal niedoceniana. A szkoda, bo jest równie zdrowa i doskonale nadaje się na przetwory. Sama odkryłam ją niedawno i teraz nadrabiam zaległości. Szukam właśnie takich przepisów jak ten – prosty, szybki i bez dodatku substancji żelującej. Dżem wygląda pysznie, a w dodatku jest prawdziwie domowy i naturalny. Chętnie zrobię mały zapas, pozdrawiam!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Sałatka „Caprese” z figami i mozzarellą pisze:
    11 września 2016 o 12:26

    […] wersja to połączenie tradycji kuchni polskiej, czyli dżemu z czerwonych borówek i gruszek, ze składnikami typowymi dla kuchni śródziemnomorskiej. Pikantna rukola, słodkie figi i […]

    Odpowiedz
  2. Imbirowe jabłka z serem brie pisze:
    17 września 2016 o 11:21

    […] w marynacie imbirowej z serem brie, pachnące tymiankiem. Do tego obowiązkowo domowej roboty dżem z czerwonej borówki lub żurawiny. Rozgrzewająca, pełna zdrowia nietypowa propozycja deseru na jesień i […]

    Odpowiedz
  3. Dyniowe racuchy pisze:
    8 listopada 2017 o 15:47

    […] z tartej na grubych oczkach dyni gotowe w zaledwie 30 minut. Moim zdaniem najlepiej smakują z dżemem borówkowym lub kwaśną śmietaną […]

    Odpowiedz

Instagram

Spotkanie nad morzem ❄️🦙💕 #alpaka #morze Spotkanie nad morzem ❄️🦙💕
#alpaka #morze #morzebałtyckie #polskiemorze #plaża #spacer #alpakalove #sea #balticsea
Najwyższa pora wyciągnąć foremki do pierniczków 🎄🎅
Na blogu zostawiam mój ulubionny, sprawdzony przepis.

http://staryzeszyt.pl/2020/12/07/pierniczki/

#tradycja #Wigilia #pierniczki #kuchniapolska #święta #domowewypieki #przepisnapierniki #staryzeszyt
Tradycyjna biała kiełbasa w jesiennej odsłonie Tradycyjna biała kiełbasa w jesiennej odsłonie 🍁 zapiekana z pietruszką i jabłkiem. Przepis na blogu 🔽

http://staryzeszyt.pl/2020/11/29/biala-kielbasa-zapiekana-z-pietruszka/

#obiad #jesień #kiełbasa #białakiełbasa #zpiekarnika #jabłka #cebula #pietruszka #warzywa #witaminy #przepisnaobiad #staryzeszyt
Na poprawę humoru 🧡 mocno pikantna zupa dyniow Na poprawę humoru 🧡 mocno pikantna zupa dyniowa 🍊🌶️🎃🍁

Przepis na blogu
http://staryzeszyt.pl/2020/11/22/dyniowa-zupa-krem/

#zupa #zupakrem #obiad #warzywa #dynia #chili #papryka #imbir #czerwonacebula #pomarańcza #marchewka #jesień #kurkuma #warzywa #naostro #przepis #staryzeszyt
📸 w jesiennym klimacie 🧡🎃🌶️🍊🍎 📸 w jesiennym klimacie 🧡🎃🌶️🍊🍎

#dynia #papryka #chili #cebula #pomarańcza #jabłka #warzywa #jesień #foto
Prawie jak u Alicji w Krainie Czarów 🍄🍂🍄 Prawie jak u Alicji w Krainie Czarów 🍄🍂🍄🍁
#spacer #grzyby #jesien #natura #las

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Sernik z serka homogenizowanego
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami
  • Naleśniki z dżemem truskawkowym
  • Kurczak curry z jabłkami
  • Profiterole z serowym ganache

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij