• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Chłodnik z botwinką

chłodnik z botwinką

Należy do kanonu polskich dań na upalne dni. Kusi smakiem, barwą i przynosi orzeźwienie. Kiedyś robiłam go na bazie zsiadłego mleka … Obecnie, gdy takie mleko dla mnie dostępne jest tylko w sklepie, chłodnik przygotowuję z maślanki zmieszanej z jogurtem greckim.

Do tego duża ilość aromatycznego koperku, szczypiorku, świeży ogórek i rzodkiewki.

Obowiązkowo podaję z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki.

chłodnik z botwinką

chłodnik z botwinką na jogurcie naturalnym

Chłodnik z botwinką

4 porcje

Składniki

0,5 litra maślanki,
1 duży jogurt naturalny typu greckiego (400g),
pęczek botwinki,
pęczek rzodkiewek,
1 średniej wielkości ogórek sałatkowy,
1/2 pęczka koperku,
1/2 pęczka szczypiorku,
1 łyżeczka octu lub łyżka soku z cytryny,
szczypta cukru,
sól, pieprz do smaku
4 jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie

Botwinkę oczyścić, umyć. Buraczki obrać. Liście, łodyżki i buraczki pokroić. Przełożyć do garnka, zalać ½ szklanki wrzącej wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Pod koniec dodać ocet lub sok z cytryny (botwinka będzie miała piękny buraczkowy kolor), lekko posolić, ostudzić.

Ogórki i rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki lub jeśli ktoś woli w niedużą kostkę. Koperek i szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać.

Jogurt naturalny roztrzepać z maślanką. Połączyć z botwinką, zieleniną, rzodkiewkami i ogórkiem. Doprawić szczyptą cukru, solą i pieprzem.

Dobrze schłodzić w lodówce. Podawać z cząstkami jajka.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. niecodziennikpary says

    8 czerwca 2018 at 19:21

    Uwielbiamy chłodnik. 🙂 Obowiązkowa pozycja w majowym jadłospisie. 🙂 Świetne zdjęcia. 🙂

    Odpowiedz
    • Stary Zeszyt says

      15 czerwca 2018 at 16:38

      Dziękuję

      Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Profiterole z serowym ganache
  • Ryżowa sałatka z selerem naciowym
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Bananowe ciastka z płatków owsianych
  • Napój imbirowy z miodem i cytryną

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij