Wytrawna odmiana sernika z dodatkiem aromatycznej, pikantnej, hiszpańskiej kiełbasy chorizo. To danie może zaskoczyć swoim smakiem. Nie wymagający dużego nakładu pracy pomysł na lekki obiad, kolację na zimno lub posiłek do pracy.
Pikantny sernik z warzywami
8 porcji
Składniki
75 dag twarogu,
1/2 brokuła,
1 czerwona papryka,
pęczek dymki (cebulka i szczypior),
10 dag kiełbasy chorizo,
4 jajka,
2 łyżki oliwy,
4 łyżki kaszy manny,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Brokuła i paprykę umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na małe różyczki. Dymkę posiekać razem ze szczypiorkiem.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć paprykę, podsmażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać brokuły, dymkę i szczypior, smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Posolić i oprószyć pieprzem, przestudzić.
Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, utrzeć z jajkami na jednolitą masę. Dodać kaszę mannę, podsmażone warzywa i chorizo pokrojone w paseczki. Całość doprawić solą, ziołami prowansalskimi, mieloną papryką i pieprzem.
Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić masą serową, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Wskazówki
Zamiast chorizo można użyć salami
Comments