• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Łazanki z kapustą to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej.  Tak jak istnieje „1000 pomysłów, jedna Lubella”, tak każda gospodyni na jedne łazanki ma swój własny, niepowtarzalny przepis.

W mojej kuchni ta potrawa jest idealnym sposobem na wykorzystanie resztek kapusty, która zostaje po zrobieniu gołąbków. Przecież nie da się „obrać” wszystkich liści, a jedzenia nie powinno się marnować i wyrzucać.

Sparzoną kapustę, która zostaje po przygotowaniu gołąbków, szatkuję, duszę do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu, studzę i zamrażam „na później”. Potem potrzebuję już tylko 20 minut na przygotowanie niedrogiego, pysznego obiadu i kolejne 20 minut oczekiwania aż „wyjdzie” z piekarnika.

Oczywiści nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tą smaczną zapiekankę ze zwykłej, niemrożonej wcześniej kapusty.

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

5-6 porcji

Składniki

50 dag białej kapusty (około 1/4 główki),
20 dag pieczarek,
20 dag wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
1 opakowanie makaronu łazanki firmy Lubella,
15 dag żółtego sera,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, poszatkować, włożyć do garnka, zalać 1/4 szklanki gorącej wody, dodać ok. 1/4 łyżeczki soli. Zagotować, dusić około 20 minut do miękkości.

W tym czasie pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Do boczku dodać cebulę, smażyć razem przez chwilę aż cebula się zeszkli. Dodać pieczarki, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Smażyć razem przez 5 minut.

Pieczarki z boczkiem i cebulą dodać do kapusty, dusić razem przez chwilę, aż płyn się zredukuje.

Kapustę wymieszać z ugotowanymi łazankami. Całość można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania, posypać startym żółtym serem.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 25 minut.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Spotkanie nad morzem ❄️🦙💕 #alpaka #morze Spotkanie nad morzem ❄️🦙💕
#alpaka #morze #morzebałtyckie #polskiemorze #plaża #spacer #alpakalove #sea #balticsea
Najwyższa pora wyciągnąć foremki do pierniczków 🎄🎅
Na blogu zostawiam mój ulubionny, sprawdzony przepis.

http://staryzeszyt.pl/2020/12/07/pierniczki/

#tradycja #Wigilia #pierniczki #kuchniapolska #święta #domowewypieki #przepisnapierniki #staryzeszyt
Tradycyjna biała kiełbasa w jesiennej odsłonie Tradycyjna biała kiełbasa w jesiennej odsłonie 🍁 zapiekana z pietruszką i jabłkiem. Przepis na blogu 🔽

http://staryzeszyt.pl/2020/11/29/biala-kielbasa-zapiekana-z-pietruszka/

#obiad #jesień #kiełbasa #białakiełbasa #zpiekarnika #jabłka #cebula #pietruszka #warzywa #witaminy #przepisnaobiad #staryzeszyt
Na poprawę humoru 🧡 mocno pikantna zupa dyniow Na poprawę humoru 🧡 mocno pikantna zupa dyniowa 🍊🌶️🎃🍁

Przepis na blogu
http://staryzeszyt.pl/2020/11/22/dyniowa-zupa-krem/

#zupa #zupakrem #obiad #warzywa #dynia #chili #papryka #imbir #czerwonacebula #pomarańcza #marchewka #jesień #kurkuma #warzywa #naostro #przepis #staryzeszyt
📸 w jesiennym klimacie 🧡🎃🌶️🍊🍎 📸 w jesiennym klimacie 🧡🎃🌶️🍊🍎

#dynia #papryka #chili #cebula #pomarańcza #jabłka #warzywa #jesień #foto
Prawie jak u Alicji w Krainie Czarów 🍄🍂🍄 Prawie jak u Alicji w Krainie Czarów 🍄🍂🍄🍁
#spacer #grzyby #jesien #natura #las

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Sernik z serka homogenizowanego
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami
  • Naleśniki z dżemem truskawkowym
  • Kurczak curry z jabłkami
  • Profiterole z serowym ganache

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij