• śniadania / kolacje
    • kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
  • obiady
    • drób
      • kurczak
      • indyk
      • kaczka
    • z mąki
    • z kaszy
    • zapiekanki
    • pizza
    • tarta
    • zupy
    • dodatki
  • sałatki / surówki
    • sałatka
      • z kurczakiem
      • z makaronem
    • surówka
  • ciasta/desery
    • desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zapiekanka

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Łazanki z kapustą to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej.  Tak jak istnieje „1000 pomysłów, jedna Lubella”, tak każda gospodyni na jedne łazanki ma swój własny, niepowtarzalny przepis.

W mojej kuchni ta potrawa jest idealnym sposobem na wykorzystanie resztek kapusty, która zostaje po zrobieniu gołąbków. Przecież nie da się „obrać” wszystkich liści, a jedzenia nie powinno się marnować i wyrzucać.

Sparzoną kapustę, która zostaje po przygotowaniu gołąbków, szatkuję, duszę do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu, studzę i zamrażam „na później”. Potem potrzebuję już tylko 20 minut na przygotowanie niedrogiego, pysznego obiadu i kolejne 20 minut oczekiwania aż „wyjdzie” z piekarnika.

Oczywiści nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tą smaczną zapiekankę ze zwykłej, niemrożonej wcześniej kapusty.

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

5-6 porcji

Składniki

50 dag białej kapusty (około 1/4 główki),
20 dag pieczarek,
20 dag wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
1 opakowanie makaronu łazanki firmy Lubella,
15 dag żółtego sera,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, poszatkować, włożyć do garnka, zalać 1/4 szklanki gorącej wody, dodać ok. 1/4 łyżeczki soli. Zagotować, dusić około 20 minut do miękkości.

W tym czasie pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Do boczku dodać cebulę, smażyć razem przez chwilę aż cebula się zeszkli. Dodać pieczarki, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Smażyć razem przez 5 minut.

Pieczarki z boczkiem i cebulą dodać do kapusty, dusić razem przez chwilę, aż płyn się zredukuje.

Kapustę wymieszać z ugotowanymi łazankami. Całość można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy do zapiekania, posypać startym żółtym serem.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 25 minut.

 

1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

  • Bananowe ciastka z płatków owsianych. Idealne na niedzielne popołudnie ↖️
#fit #ciastka #daktyle #banany #owoce #suszoneowoce #płatkiowsiane  #dokawy #wege #przepis #zdroweslodycze #bezglutenu #staryzeszyt
  • Kolorowa sałatka z piersi kaczki z rukolą, malinami i gruszkami ↖️🦆🍐🥗
#sałatka #rukola #maliny #kaczka #gruszki #owoce #duck #salad #kolacja #fruits #oliwa  #ocetbalsamiczny #staryzeszyt
  • A może ktoś się skusi na karkóweczkę w sosie imbirowo-śliwkowym? Przepis na blogu 👌
#obiad #karkówka #pieczeń #imbir #wino #śliwki #mięso #sos
  • Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym 👌🥚🍄🍳
#kotlet #jajka #natkapietruszki #obiad #staryzeszyt
  • Zima za oknem ❄️ A za mną kurs robienia 🍣. Razem z drugą połówką fajna zabawa w rolowanie 😍
#prezent #kurs #ryż #nori #sushi #mistrzsushi

Obsewuj mnie!

O blogu

No cóż ....
Stary zeszyt z przepisami mojej babci powoli się rozpada, a litery coraz bardziej blakną.
Trzeba założyć nowy ...
Czyli krótko pisząc jest to blog ze starymi przepisami z rodzinnego zeszytu i nie tylko...

  • Facebook
  • Instagram
przepisy kulinarne

Najnowsze przepisy

  • Bananowe ciastka z płatków owsianych
  • Pierś kaczki z rukolą i gruszkami
  • Pieczona karkówka w sosie imbirowo-śliwkowym
  • Kotlety jajeczne
  • Buraczana sałatka z ananasem i śledziem
myTaste.pl

Copyright 2018 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij