Prosta do przygotowania oraz bardzo zdrowa propozycja na obiad, kolację czy przekąskę do pracy. Przyrządzenie tej tarty na gotowym cieście francuskim zajmie nie więcej niż 25 minut. Słodkawy smak buraka podkreślają orzechy włoskie. Równoważony jest on przez słoną fetę i ostrą rukolę. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
Buraki oprócz zalet smakowych, mają doskonałe walory odżywcze, odkwaszają i oczyszczają organizm. Pestki słonecznika i orzechy włoskie pomimo dużej kaloryczności poprawiają naszą urodę, usprawniają pracę mózgu, chronią przed chorobami serca. Ocet balsamiczny poprawia trawienie i spalanie tłuszczu. Ostra w smaku rukola ma składniki działające antywirusowo i oczyszczająco z toksyn.
Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
4 porcje
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 średniej wielkości gotowany lub pieczony burak,
1/2 czerwonej cebuli,
10 dag sera typu feta,
2 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
1 łyżka pestek słonecznika,
kilka listków rukoli,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Ugotowanego buraka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać, wymieszać z buraczkami i 1 łyżeczką octu balsamicznego. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 200OC.
Ciasto francuskie podzielić na cztery części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim kawałki ciasta. Pozostawiając brzeg ułożyć buraczki, pokruszyć fetę, posypać orzechami włoskimi (można je wcześniej trochę posiekać) i pestkami słonecznika.
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Udekorować listkami rukoli.
Lady Laura. napisał
Cudo.