• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

przystawki

Tarta z figami i kozim serem

Tarta z figami i kozim serem

Figi, tymianek, szynka dojrzewająca i kozi ser to idealne połączenie na spodzie z ciasta francuskiego. Uwielbiam ten smak tarty. Wszystkie składniki doskonale komponują się ze sobą w masie śmietanowo- jajecznej. Tarta jest lekka, a zarazem wykwintna. Możemy ją podać zarówno na obiad, jak i na kolację z lampką wina.

Dużą oszczędnością czasu jest wykorzystanie w tym przepisie gotowego ciasta francuskiego.

Tarta z figami i kozim serem

Tarta z figami i kozim serem

2-3 porcje

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego,
2-3 świeże figi,
100 g sera koziego (roladka),
2-3 plasterki szynki dojrzewającej,
5-6 orzechów włoskich,
kilka gałązek świeżego tymianku,
2 jajka,
1 kwaśna śmietana 12% (200 g),
sól do smaku.

Przygotowanie

Piekarnik zacząć nagrzewać do 200 stopni (grzanie góra- dół).

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim (ewentualnie odciąć nadmiar).

Figi umyć, pokroić w ćwiartki, ser pokroić w talarki, plasterki szynki podzielić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki ułożyć naprzemiennie na przygotowanym cieście francuskim, szynkę fantazyjnie pozawijać. Jajka roztrzepać ze śmietaną i solą. Wylać masę śmietanową na tartę. Na wierzchu ułożyć orzechy włoskie i gałązki tymianku. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez około 40 minut do lekkiego zrozumienia masy śmietanowej.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią
  • Kotlety jajeczne
  • Łosoś z fasolką szparagową
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami
  • Kotleciki z kaszy jaglanej i groszku

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij