• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pieczywo

Chleb żytni z kminkiem

Chleb żytni z kminkiem

Ten chleb ma przyjemny kwaskowaty aromat i zdecydowany żytni smak. Lekkości dodaje mu pszenna mąka chlebowa. Chleb jest znakomity … ale dla wielbicieli  kminku.

Chleb żytni z kminkiem

Chleb żytni z kminkiem

Składniki

Zakwas
150 g wody,
1 łyżka zakwasu,
180 g mąki żytniej razowej (typ 2000).

Chleb
270 g mąki pszennej chlebowej,
150 g letniej wody,
1 łyżka całego kminku,
1 lekko czubata łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonych drożdży,
przygotowany wcześniej zakwas.

Przygotowanie

Z podanych składników przygotować zakwas. Odstawić w przykrytej misce na 14-16 godzin w ciepłe miejsce.
Uwaga! do przygotowania zakwasu nie używać metalowej miski.

Przygotować ciasto chlebowe. Do miski włożyć wszystkie składniki. Mieszać całość mikserem lub wyrabiać w robocie planetarnym przez około 8-10 minut.

Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy. Wierzch wyrównać. Przykryć czystą ściereczką i wstawić na czas wyrastania do piekarnika nagrzanego do 25 stopni (grzałka góra-dół) na około 2 godziny. Po tym czasie keksówkę wyjąć z piekarnika, piekarnik nagrzać do 240 stopni, ponownie włożyć chleb i piec przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni i piec jeszcze przez 20-25 minut.

Po upieczeniu od razu wyciągnąć z formy, oderwać papier i studzić na kratce.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią
  • Kotlety jajeczne
  • Łosoś z fasolką szparagową
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami
  • Kotleciki z kaszy jaglanej i groszku

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij