• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Pierogi ziemniaczane z kurkami

pierogi ziemniaczane z kurkami

Różnorodność pierogów pod względem wielkości, kształtu, nadzienia i rodzaju ciasta powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Moja propozycja na pierogi to ciasto ziemniaczane z aromatycznym nadzieniem kurkowym. Moim zdaniem przygotowanie tej wersji jest mniej pracochłonne niż pierogów tradycyjnych. Przede wszystkim są trzy razy większe i nie wymagają dużej precyzji w lepieniu.

pierogi z kurkami

pierogi z kurkami

pierogi z ciasta ziemniaczanego z kurkami

pierogi z ciasta ziemniaczanego z kurkami

Pierogi ziemniaczane z kurkami

4 porcje - około 14 sztuk

Składniki

Ciasto

1 kg ziemniaków,
20 dag mąki,
1 jajko,
1/4 łyżeczki soli.

Farsz

30 dag kurek,
1 mała cebula,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku.

Dodatkowo

bułka tarta do panierowania pierogów,
olej do smażenia.

Przygotowanie

Kurki oczyścić, opłukać, większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać grzyby i dusić razem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje woda. Dodać natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól. Zagnieść ciasto.

Ciasto ziemniaczane rozwałkować na stolnicy lub blacie posypanym mąką na grubość 0,5 cm, wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Na każdym ułożyć łyżkę nadzienia. Zlepić brzegi pierogów. Każdy pieróg obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij