Różnorodność pierogów pod względem wielkości, kształtu, nadzienia i rodzaju ciasta powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Moja propozycja na pierogi to ciasto ziemniaczane z aromatycznym nadzieniem kurkowym. Moim zdaniem przygotowanie tej wersji jest mniej pracochłonne niż pierogów tradycyjnych. Przede wszystkim są trzy razy większe i nie wymagają dużej precyzji w lepieniu.
Pierogi ziemniaczane z kurkami
4 porcje - około 14 sztuk
Składniki
Ciasto
1 kg ziemniaków,
20 dag mąki,
1 jajko,
1/4 łyżeczki soli.
Farsz
30 dag kurek,
1 mała cebula,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku.
Dodatkowo
bułka tarta do panierowania pierogów,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Kurki oczyścić, opłukać, większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i podsmażyć. Dodać grzyby i dusić razem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje woda. Dodać natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól. Zagnieść ciasto.
Ciasto ziemniaczane rozwałkować na stolnicy lub blacie posypanym mąką na grubość 0,5 cm, wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Na każdym ułożyć łyżkę nadzienia. Zlepić brzegi pierogów. Każdy pieróg obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Comments