• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Pulpeciki w sosie kurkowym

pulpeciki w sosie śmietanowo kurkowym

Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka w sosie śmietanowo – kurkowym. Najlepiej smakują  z kopytkami lub ulubionym makaronem.

klopsiki z kurkami

Pulpeciki w sosie kurkowym

4 porcje

Składniki

50 dag mielonego mięsa z indyka,
1 mała cebula,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
20 dag kurek ,
1 mała kwaśna śmietana 18% (200 g),
2 łyżeczki mąki,
1 łyżka masła,
½ pęczka koperku,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia.

Przygotowanie

Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, wbić jajko, dodać około ¼ łyżeczki soli i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Podczas formowania pulpecików można zwilżyć dłonie zimną wodą, wtedy mięso nie będzie się kleiło do rąk.

Kurki oczyścić, opłukać, większe pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć klopsiki z każdej strony (po około 3 minuty), dodać oczyszczone kurki, łyżkę masła i smażyć razem na średnim ogniu przez około 5 minut. Całość podlać 1,5 szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem przez około 20 minut.

Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką, warto wlać kilka łyżek gorącego sosu, aby śmietana się zahartowała i nie zważyła, dodać do klopsików, gotować około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Koperek opłukać, odciąć grube łodyżki, drobno posiekać, dodać do pulpecików.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Lady Laura. says

    28 września 2017 at 17:31

    Pysze klopsiki!

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij