• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

indyk

Gulasz z papryką

gulasz z indyka

Gulasz z udźca indyka z kolorową papryką i pomidorami. Doskonałe danie obiadowe z dodatkiem ryżu, makaronu lub ziemniaków. Można go też podać jako ciepłe danie na kolację z białym pieczywem.

gulasz z udźca indyka

gulasz z udźca indyka

Gulasz z papryką

4 porcje

Składniki

60 dag mięsa z udźca indyka bez kości,
2 puszki  pomidorów bez skóry,
2 cebule,
po 1 żółtej, zielonej i czerwonej papryce,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
3 łyżki oleju,
sól, pieprz.

Przygotowanie

Mięso z indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Czosnek obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i lekko zrumienić. Dodać cebulę i smażyć aż cebula będzie szklista, około 10 minut. Dodać posiekany czosnek i smażyć razem przez chwilę.

Dodać pomidory z puszki, łagodną paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Gulasz dusić pod przykryciem przez około 40 minut. Dodać pokrojoną  paprykę i gotować jeszcze przez około 20 minut.

Gulasz podawać posypany natką pietruszki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią
  • Kotlety jajeczne
  • Łosoś z fasolką szparagową
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami
  • Kotleciki z kaszy jaglanej i groszku

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij