Maleńka porcja zdrowia na kanapce?
Jak najbardziej. Pasta na chleb z białego twarogu, wymieszanego z jabłkiem startym na drobnych oczkach zamiast tradycyjnej śmietany i chrzanem oraz jajkami ugotowanymi na twardo. Ostra w smaku, idealna do ciemnego pieczywa.
Pasta twarogowa z chrzanem i jabłkiem
Składniki
kostka twarogu (25 dag),
2 łyżeczki chrzanu,
2 jajka,
1 jabłko,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno posiekać. Jabłko umyć, obrać i utrzeć na drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem z jogurtem i chrzanem, wymieszać z jajkami i startym jabłkiem. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem.
Jorguś napisał
Wszystkie składniki mam pod ręką. Już wiem co dzisiaj na kolację. Dziękuje!
Jaglusia napisał
Chrzan musi nadać cudownego smaku. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/