• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Kulebiak z kapustą i pieczarkami

Kulebiak z kapustą i pieczarkami

Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu.  Pokrojony w grube plastry może być też  traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem pomidorowym.

Jest również smaczny na zimno. Zarówno zimny jak i gorący może być doskonałą przystawką na przyjęcie gości.

Moja wersja to drożdżowe ciasto z farszem pachnącym pieczarkami z dodatkiem kapusty i jajek.

Drożdżowy kulebiak z kapustą i pieczarkami

Kulebiak z kapustą i pieczarkami

Składniki

Ciasto

30 dag mąki,
2 dag świeżych drożdży,
10 dag masła,
2 jajka,
8 łyżek mleka (ok. 1/4 szklanki),
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 jajko do posmarowania kulebiaka.

Farsz

50 dag kapusty,
4 jajka,
20 dag pieczarek,
1 mała cebula,
1/2 szklanki ryżu,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka oleju do smażenia.

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać drożdże, jajka, sól oraz stopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto (można użyć miksera) i pozostawić na około jedną godzinę aby podrosło.

Z kapusty usunąć uszkodzone zewnętrzne liście, umyć, osączyć, drobno poszatkować. Wrzucić do garnka z wrzącą osoloną wodą (około 1/2 szklanki). Gotować kilka minut w odkrytym garnku, następnie przykryć i dusić do miękkości przez 30 minut. Woda w trakcie gotowania powinna odparować.

Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i przysmażyć cebulę na złoty kolor. Pieczarki oczyścić, umyć , pokroić i wrzucić na patelnię z cebulą. Smażyć razem przez 5-7 minut. Przełożyć do garnka z kapusta i dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Ryż opłukać i ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody (wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 10 minut), odcedzić.

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w półtalarki.

Ryż i jajka dodać do kapusty z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Nadzienie ostudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Najlepiej na papierze do pieczenia, będzie nam potem łatwiej zawinąć pieróg. Wzdłuż placka ułożyć nadzienie i skleić boki ciasta.

Uformowany pieróg ułożyć sklejeniem do spodu na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na papierze do pieczenia.

Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 30-35 minut aż ładnie się zrumieni.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Arkadiusz says

    23 grudnia 2016 at 18:03

    Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Gosia says

      2 stycznia 2017 at 20:12

      Dziękuję bardzo 🙂

      Odpowiedz

Instagram

Spotkanie nad morzem ❄️🦙💕 #alpaka #morze Spotkanie nad morzem ❄️🦙💕
#alpaka #morze #morzebałtyckie #polskiemorze #plaża #spacer #alpakalove #sea #balticsea
Najwyższa pora wyciągnąć foremki do pierniczków 🎄🎅
Na blogu zostawiam mój ulubionny, sprawdzony przepis.

http://staryzeszyt.pl/2020/12/07/pierniczki/

#tradycja #Wigilia #pierniczki #kuchniapolska #święta #domowewypieki #przepisnapierniki #staryzeszyt
Tradycyjna biała kiełbasa w jesiennej odsłonie Tradycyjna biała kiełbasa w jesiennej odsłonie 🍁 zapiekana z pietruszką i jabłkiem. Przepis na blogu 🔽

http://staryzeszyt.pl/2020/11/29/biala-kielbasa-zapiekana-z-pietruszka/

#obiad #jesień #kiełbasa #białakiełbasa #zpiekarnika #jabłka #cebula #pietruszka #warzywa #witaminy #przepisnaobiad #staryzeszyt
Na poprawę humoru 🧡 mocno pikantna zupa dyniow Na poprawę humoru 🧡 mocno pikantna zupa dyniowa 🍊🌶️🎃🍁

Przepis na blogu
http://staryzeszyt.pl/2020/11/22/dyniowa-zupa-krem/

#zupa #zupakrem #obiad #warzywa #dynia #chili #papryka #imbir #czerwonacebula #pomarańcza #marchewka #jesień #kurkuma #warzywa #naostro #przepis #staryzeszyt
📸 w jesiennym klimacie 🧡🎃🌶️🍊🍎 📸 w jesiennym klimacie 🧡🎃🌶️🍊🍎

#dynia #papryka #chili #cebula #pomarańcza #jabłka #warzywa #jesień #foto
Prawie jak u Alicji w Krainie Czarów 🍄🍂🍄 Prawie jak u Alicji w Krainie Czarów 🍄🍂🍄🍁
#spacer #grzyby #jesien #natura #las

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Sernik z serka homogenizowanego
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami
  • Naleśniki z dżemem truskawkowym
  • Kurczak curry z jabłkami
  • Profiterole z serowym ganache

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij