Czerwone curry z kurczakiem, cukinią oraz papryką to danie zdrowe i szybkie, idealne na lekki obiad lub kolację. Można też je spakować do pudełka i mieć idealny lunchbox do pracy. Dodatkowej pikanterii potrawie dodaje papryczka chili, a łagodności mleczko kokosowe. Curry najlepiej podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Czerwone curry z kurczakiem
4 porcje
Składniki
1 podwójna pierś z kurczaka,
1 mała cebula,
1 czerwona papryka,
1/2 średniej cukinii lub jedna mała,
1 puszka mleczka kokosowego,
3 łyżeczki czerwonej pasty curry,
2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
4 ząbki czosnku,
1 papryczka chili,
2 łyżeczki sosu sojowego,
sok z 1/2 limonki,
skórka otarta z połowy limonki,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki oleju do smażenia.
Przygotowanie
Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić w 3 cm kostkę, przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w półtalarki. Papryczkę chili opłukać, przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek i pokroić w poprzek w paseczki. Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać w lub przecisnąć przez praskę.
Limonkę dobrze wyszorować pod gorącą wodą, zetrzeć skórkę z połowy owocu, przekroić i wycisnąć sok.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć kurczaka lekko rumieniąc. Dodać cebulę, czerwoną pastę curry, smażyć razem przez 3 minuty cały czas mieszając. Dodać imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć wszystko razem przez około jedną minutę na średnim ogniu. Dodać przygotowane warzywa (cukinię, paprykę i chili), puszkę mleka kokosowego, sos sojowy, brązowy cukier, kurkumę. Dusić wszystko razem bez przykrycia przez około 15 minut. Pod koniec potrawę doprawić sosem rybnym, sokiem i skórką z limonki oraz zagęścić mąką kukurydzianą. Całość zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki albo kolendrą.
Pietrucha napisał
Znakomity przepis, egzotyczny i bardzo aromatyczny pomysł