• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

desery

Waniliowy creme brulee

creme brulee

Wykwintny francuski deser ze śmietanki, żółtek i cukru, który olśni rodzinę i przyjaciół. Deser ten piecze się w kąpieli wodnej nie dłużej niż 40 minut. Aromat i smak potrawie nadaje laska wanilii. Powinien być dobrze schłodzony, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej i tuż przed podaniem za pomocą palnika cukierniczego skarmelizować na wierzchu cukier, który tworzy charakterystyczną, kruchą, słodką skorupkę.

Porcje deseru można udekorować świeżymi owocami.

francuski deser - creme brulee

Waniliowy creme brulee

4 porcje

Składniki

500 ml śmietany kremówki 36%,
1 laska wanilii,
5 żółtek,
125 g białego cukru.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż, pestki wydłubać. Śmietanę kremówkę przelać do rondelka, dodać laskę wanilii z pestkami i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Wyjąć wanilię, pestki zostawić :). Z odmierzonego cukru odłożyć 4 płaskie łyżki na później. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami, a gdy zbieleją, powoli wlać gorącą śmietankę, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką.

Przygotowany krem przelać do wysmarowanych masłem miseczek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w kąpieli wodnej – na blachę, należy wlać ok. 1-2 cm wody, a następnie wstawić w nią foremki z kremem.

Po tym czasie kokilki wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.

Przed podaniem posypać wierzch każdej porcji równomiernie pozostałym cukrem i za pomocą palnika cukierniczego go skarmelizować. Zostawić na około 5 minut, aż karmel stwardnieje.

Miseczki z kremem można też podstawić na 4-5 minut  pod mocno nagrzany grill w piekarniku, aż z cukru utworzy się warstwa złotego karmelu.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij