Wykwintny francuski deser ze śmietanki, żółtek i cukru, który olśni rodzinę i przyjaciół. Deser ten piecze się w kąpieli wodnej nie dłużej niż 40 minut. Aromat i smak potrawie nadaje laska wanilii. Powinien być dobrze schłodzony, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej i tuż przed podaniem za pomocą palnika cukierniczego skarmelizować na wierzchu cukier, który tworzy charakterystyczną, kruchą, słodką skorupkę.
Porcje deseru można udekorować świeżymi owocami.
Waniliowy creme brulee
4 porcje
Składniki
500 ml śmietany kremówki 36%,
1 laska wanilii,
5 żółtek,
125 g białego cukru.
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, pestki wydłubać. Śmietanę kremówkę przelać do rondelka, dodać laskę wanilii z pestkami i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Wyjąć wanilię, pestki zostawić :). Z odmierzonego cukru odłożyć 4 płaskie łyżki na później. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami, a gdy zbieleją, powoli wlać gorącą śmietankę, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką.
Przygotowany krem przelać do wysmarowanych masłem miseczek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w kąpieli wodnej – na blachę, należy wlać ok. 1-2 cm wody, a następnie wstawić w nią foremki z kremem.
Po tym czasie kokilki wyjąć z piekarnika, przestudzić, a następnie schłodzić w lodówce.
Przed podaniem posypać wierzch każdej porcji równomiernie pozostałym cukrem i za pomocą palnika cukierniczego go skarmelizować. Zostawić na około 5 minut, aż karmel stwardnieje.
Miseczki z kremem można też podstawić na 4-5 minut pod mocno nagrzany grill w piekarniku, aż z cukru utworzy się warstwa złotego karmelu.
Comments