• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ryby i owoce morza

Risotto ze szparagami i wędzonymi krewetkami

risotto z krewetkami

Wędzone krewetki to moje niedawne odkrycie w sklepie firmowym z wędzonymi rybami we Władysławowie. Idealnie pasują do risotto ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi.

Risotto ze szparagami i wędzonymi krewetkami

4 porcje

Składniki

10 szt. wędzonych krewetek,
10 szt. pomidorków koktajlowych,
1 pęczek zielonych szparagów,
1 mała cebula,
1 szklanka ryżu do risotto (arborio),
3 szklanki gorącego bulionu warzywnego,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
szczypta kurkumy,
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki startego parmezanu.

Przygotowanie

Cebulę obrać, drobno posiekać. Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać surowy ryż i mieszając smażyć przez ok. 1-2 minuty. Wlać wino i poczekać, aż odparuje alkohol.

Dodać szczyptę kurkumy i stopniowo zacząć dodawać gorący bulion. Bulion najlepiej trzymać w garnuszku na maleńkim ogniu, aby nie tracił temperatury. Płyn wlewać po około pół szklanki i gotować ryż bez przykrycia, aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlewać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż dodamy cały płyn, a ryż będzie ugotowany al dente. Powinno zająć to około 15 minut.

W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Szparagi umyć, odłamać twarde, białe i grube końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielone łodyżki pokroić na plasterki, główki pozostawić w całości. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół. Krewetki obrać z pancerzy.

Razem z ostatnią porcją bulionu dodać szparagi, sól i pieprz do smaku, rozkręcić mocniej gaz i smażyć całość przez około 2 minuty. Pod koniec, jak ryż wchłonie prawie cały bulion, dodać pomidorki i krewetki. Na samym końcu dodać dwie łyżki zimnego masła. Konsystencja risotto powinna być lekko płynna.

Risotto wyłożyć na talerze i przed podaniem posypać startym parmezanem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2022 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij