• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ciasteczka

Pierniczki

Pierniki tradycyjne

Są święta, są pierniczki. Lukrowane, polane czekoladą, ozdobione migdałami, orzechami, kolorową posypką lub bez dodatków. Jedno z najbardziej tradycyjnych ciastek w polskiej kuchni, którego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Samodzielnie upieczone i udekorowane mogą ozdobić świąteczną choinkę lub być miłym upominkiem dla kogoś bliskiego. 

Jest to przepis, który darzę szczególnym sentymentem. Pochodzi ze starego zeszytu mojej babci i wiąże się z mnóstwem wspomnień. Wspólne wałkowanie ciasta, zastanawianie się którą foremkę teraz wybrać, zapach pieczonych pierników i ukradkowe podjadanie ciasteczek z dużego glinianego garnka, w którym były przechowywane.  

Moje córki zrobiły ostatnio z tego przepisu wersję gluten free. Zastąpiły zwykłą pszenną mąkę mieszanką bezglutenową. Podstawę stanowiła mąka z tapioki z niewielką domieszką mąki migdałowej i gryczanej. Pierniczki były jak zwykle bardzo smaczne.

Pierniczki

Składniki

0,5 kg mąki wrocławskiej,
25 dag miodu naturalnego (może być też sztuczny),
10 dag cukru,
10 dag tłuszczu (masło, margaryna lub smalec)
2 łyżeczki przypraw piernikowych,

1 łyżeczka kakao,
1 jajko,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody,
6 łyżek płynu (kawa lub woda).

Na karmel

1 łyżka cukru,
1 łyżka wody.

Przygotowanie

W małym rondelku lub patelni z grubym dnem przygotować karmel. Wrzucić łyżkę cukru i wodę, podgrzewać aż otrzymany syrop cukrowy zmieni kolor na złotobrązowy, trwa to kilka minut.

Ściągnąć garnek/patelnię z ognia, dodać gorący płyn, tłuszcz, cukier, miód, przyprawy, kakao. Podgrzewać aż składniki się rozpuszczą. Masę należy przestudzić, przelać do dużej miski lub najlepiej makutry, wbić jajko. Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodawać do masy w makutrze mieszając mikserem. Otrzymane ciasto będzie lekko kleiste.

Na stolnicy podsypanej mąką wałkować porcje ciasta na grubość około 3 mm. Wycinać ciasteczka. Układać na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Ciasteczka podczas pieczenia urosną.

Każdą porcję piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-8 minut. Ściągać zaraz po upieczeniu i zostawić do ostygnięcia.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸 #relaks #W Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸
#relaks  #Wisła #rzekawisła #polskajestpiekna #natura
Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista #s Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista
#salamandra #jaszczurka #przyroda #natura #almbachklamm #wąwóz #bawaria #alpy #niemcy #salamandraplamista #jaszczurognisty
Jezioro Królewskie – Königssee #königssee #j Jezioro Królewskie – Königssee

#königssee #jeziorokrólewskie #bawaria #alpy #przystań #schönauamkönigssee
Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jedn Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jednej z najstarszych fortyfikacji w Europie Środkowej

#ehrenberg #ehrenbergcastle #zamek #fortyfikacja #średniowiecze #austria #tyrol #reutte #alpy #góry #podróż
Najdłuższy most wiszący w stylu tybetańskim 🫣nam zabrakło odwagi aby się nim przejść 🫢może następnym razem 🤔

#highline179 #ehrenberg #austria #alpy #mostwiszący #góry
Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie

#hohenschwangau #hohenschwangaucastle #bawaria #podróże #wświeciebaśni #kolorowyzamek #ludwikII

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Kalmary w sosie pomidorowym
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią
  • Gofry miodowe
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Copyright 2025 Stary Zeszyt

 

Loading Comments...