Są święta, są pierniczki. Lukrowane, polane czekoladą, ozdobione migdałami, orzechami, kolorową posypką lub bez dodatków. Jedno z najbardziej tradycyjnych ciastek w polskiej kuchni, którego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Samodzielnie upieczone i udekorowane mogą ozdobić świąteczną choinkę lub być miłym upominkiem dla kogoś bliskiego.
Jest to przepis, który darzę szczególnym sentymentem. Pochodzi ze starego zeszytu mojej babci i wiąże się z mnóstwem wspomnień. Wspólne wałkowanie ciasta, zastanawianie się którą foremkę teraz wybrać, zapach pieczonych pierników i ukradkowe podjadanie ciasteczek z dużego glinianego garnka, w którym były przechowywane.
Moje córki zrobiły ostatnio z tego przepisu wersję gluten free. Zastąpiły zwykłą pszenną mąkę mieszanką bezglutenową. Podstawę stanowiła mąka z tapioki z niewielką domieszką mąki migdałowej i gryczanej. Pierniczki były jak zwykle bardzo smaczne.
Pierniczki
Składniki
0,5 kg mąki wrocławskiej,
25 dag miodu naturalnego (może być też sztuczny),
10 dag cukru,
10 dag tłuszczu (masło, margaryna lub smalec)
2 łyżeczki przypraw piernikowych,
1 łyżeczka kakao,
1 jajko,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody,
6 łyżek płynu (kawa lub woda).
Na karmel
1 łyżka cukru,
1 łyżka wody.
Przygotowanie
W małym rondelku lub patelni z grubym dnem przygotować karmel. Wrzucić łyżkę cukru i wodę, podgrzewać aż otrzymany syrop cukrowy zmieni kolor na złotobrązowy, trwa to kilka minut.
Ściągnąć garnek/patelnię z ognia, dodać gorący płyn, tłuszcz, cukier, miód, przyprawy, kakao. Podgrzewać aż składniki się rozpuszczą. Masę należy przestudzić, przelać do dużej miski lub najlepiej makutry, wbić jajko. Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodawać do masy w makutrze mieszając mikserem. Otrzymane ciasto będzie lekko kleiste.
Na stolnicy podsypanej mąką wałkować porcje ciasta na grubość około 3 mm. Wycinać ciasteczka. Układać na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Ciasteczka podczas pieczenia urosną.
Każdą porcję piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-8 minut. Ściągać zaraz po upieczeniu i zostawić do ostygnięcia.
Comments