• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ciasteczka

Pierniczki

Pierniki tradycyjne

Są święta, są pierniczki. Lukrowane, polane czekoladą, ozdobione migdałami, orzechami, kolorową posypką lub bez dodatków. Jedno z najbardziej tradycyjnych ciastek w polskiej kuchni, którego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Samodzielnie upieczone i udekorowane mogą ozdobić świąteczną choinkę lub być miłym upominkiem dla kogoś bliskiego. 

Jest to przepis, który darzę szczególnym sentymentem. Pochodzi ze starego zeszytu mojej babci i wiąże się z mnóstwem wspomnień. Wspólne wałkowanie ciasta, zastanawianie się którą foremkę teraz wybrać, zapach pieczonych pierników i ukradkowe podjadanie ciasteczek z dużego glinianego garnka, w którym były przechowywane.  

Moje córki zrobiły ostatnio z tego przepisu wersję gluten free. Zastąpiły zwykłą pszenną mąkę mieszanką bezglutenową. Podstawę stanowiła mąka z tapioki z niewielką domieszką mąki migdałowej i gryczanej. Pierniczki były jak zwykle bardzo smaczne.

Pierniczki

Składniki

0,5 kg mąki wrocławskiej,
25 dag miodu naturalnego (może być też sztuczny),
10 dag cukru,
10 dag tłuszczu (masło, margaryna lub smalec)
2 łyżeczki przypraw piernikowych,

1 łyżeczka kakao,
1 jajko,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody,
6 łyżek płynu (kawa lub woda).

Na karmel

1 łyżka cukru,
1 łyżka wody.

Przygotowanie

W małym rondelku lub patelni z grubym dnem przygotować karmel. Wrzucić łyżkę cukru i wodę, podgrzewać aż otrzymany syrop cukrowy zmieni kolor na złotobrązowy, trwa to kilka minut.

Ściągnąć garnek/patelnię z ognia, dodać gorący płyn, tłuszcz, cukier, miód, przyprawy, kakao. Podgrzewać aż składniki się rozpuszczą. Masę należy przestudzić, przelać do dużej miski lub najlepiej makutry, wbić jajko. Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodawać do masy w makutrze mieszając mikserem. Otrzymane ciasto będzie lekko kleiste.

Na stolnicy podsypanej mąką wałkować porcje ciasta na grubość około 3 mm. Wycinać ciasteczka. Układać na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Ciasteczka podczas pieczenia urosną.

Każdą porcję piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-8 minut. Ściągać zaraz po upieczeniu i zostawić do ostygnięcia.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij