Tą pyszną warzywną pastę można jeść bez dodatków na białym lub ciemnym pieczywie. Można wykorzystać ją do przygotowania bardziej wykwintnych kanapek np. z rukolą, kozim serem i czarnuszką. Wyśmienicie będzie także smakowała z kiszonym ogórkiem.
Pasta z pieczonych buraków i czosnku
Składniki
3 średniej wielkości buraki,
1 duża główka czosnku,
0,5 szklanki łuskanego słonecznika,
1 łyżka soku z cytryny,
4-5 łyżek oliwy,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Każdego buraczka wyszorować i owinąć w kawałek folii aluminiowej. Główkę czosnku w całości, bez obierania również zawinąć w folię. Wszystko ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika – czosnek wyciągnąć po 40 minutach, buraczki po około 60 minutach. Warzywa rozwinąć, przestudzić.
Ziarna słonecznika uprażyć na patelni, przełożyć na talerzyk, przestudzić.
Upieczone buraczki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika blendera lub malaksera. Do pojemnika wycisnąć również z łupinek upieczone ząbki czosnku, dodać ziarna słonecznika, cytrynę i oliwę. Zmiksować na pastę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki.
wedelka napisał
Ciekawa 🙂 Muszę koniecznie wypróbować 🙂