• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Pieczone udka kurczaka w zalewie jogurtowej z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i świeżej bazylii to propozycja lekkiego dietetycznego obiadu.

Jogurt naturalny nadaje potrawie subtelny kwaskowaty smak oraz powoduje, że mięso jest delikatniejsze i bardziej soczyste. Aromatu i śródziemnomorskiego klimatu dodają zmiksowane suszone pomidory oraz bazylia.

Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

4 porcje

Składniki

4 udka kurczaka,
8 kawałków suszonych pomidorów,
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
1 mały jogurt naturalny,
2 ząbki czosnku,
garść listków bazylii,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Udka kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pomidory przełożyć do miseczki, dodać łyżkę oliwy, zmiksować blenderem. Dodać obrany i posiekany czosnek, posiekane listki bazylii oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki wymieszać.

Udka kurczaka włożyć do dużego naczynia żaroodpornego, posmarować z obu stron przygotowaną marynatą. Następnie odstawić na minimum dwie godziny w chłodne miejsce.

Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.

Potrawę podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem oraz surówkami.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij