Dobrze podany makaron to wyśmienita uczta dla każdego. Różnorodność kształtów i dodatków stwarza niezliczoną ilość kombinacji na dania z makaronem.
Mięso mielone, pomidory, starty ser żółty i makaron to składniki jednej z najpopularniejszych włoskich potraw, spaghetti Bolognese. Z tych samych składników można przygotować zgodnie z hasłem „1000 pomysłów, jedna Lubella” pyszną zapiekankę z pulpecikami w sosie pomidorowym, podzielić się przepisem z innymi, a przy okazji wziąć udział w konkursie „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!”.
Przygotowanie tej zapiekanki nie zajmie dużo czasu, a smak powinien przypaść każdemu miłośnikowi makaronów.
Zapiekanka makaronowa z pulpecikami w sosie pomidorowym
5 - 6 porcji
Składniki
1 opakowanie makaronu Lubella Fale nr 45 (Tagiatelle mosse),
2 duże pory,
1 łyżeczka suszonego oregano,
5 dag sera żółtego,
1/4 pęczka szczypiorku,
2 łyżki oliwy,
olej do smażenia.
Pulpeciki
50 dag mieszanego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mleka (to zamiast namoczonej w mleku czerstwej bułki),
sól, pieprz do smaku.
Sos pomidorowy
1 puszka krojonych pomidorów,
1 puszka całych pomidorów bez skóry,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie),
1 łyżka oliwy,
sól do smaku.
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do formy do zapiekania.
Cebulę do pulpecików obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. Dodać do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz, wyrobić na jednolitą masę.
Pory oczyścić z uszkodzonych liści, odciąć ciemnozielone części, przekroić wzdłuż, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki.
Na patelni na której smażyła się cebula rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę oliwy. Dodać pokrojone pory, oregano, sól i pieprz. Smażyć przez około 5 minut. Pory przełożyć na warstwę makaronu.
Patelnie przetrzeć ręcznikiem papierowym aby oczyścić ją z resztek pora i cebuli. Wlać olej, zwilżonymi rękoma formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do formy do zapiekania na warstwę makaronu z porami.
W międzyczasie przygotować sos. Cebulę i czosnek do sosu obrać i drobno posiekać. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek i smażyć razem przez dwie minuty. Dodać pomidory z puszek. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut aby sos odparował. Dodać bazylię, oba rodzaje papryki, cukier i sól. Gotować jeszcze przez około 5 minut.
Przygotowanym sosem polać zapiekankę. Posypać serem startym na grubych oczkach.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Comments